Den 22-åriga kvinnan som hittades död i ett skogsområde i Lessebo i början av maj var tidigare elev på den skola där kvinnan, som vi kallar Lotta, jobbar. Det var då de utvecklade en bestående vänskap.
– Hon var min stora idol. Hon stod upp för sig och ville inte att någon skulle ta hand om henne. Hon skulle tjäna sina egna pengar, säger Lotta.
Orosanmälde till socialtjänsten – två gånger
Enligt Lotta berättade kvinnan under skoltiden att hon upplevde hot och våld i hemmet. Vid minst två tillfällen gjorde skolan orosanmälningar kring hennes situation.
Men så vitt Lotta vet ledde anmälningarna inte till några åtgärder.
Lotta väljer att vara anonym av hänsyn till både 22-åringens småsyskon och sin egen säkerhet. Att hon ändå pratar med SVT beror på att hon vill skapa uppmärksamhet kring fallet.
– Hon var en riktig krigare och hon hade inte tyckt om att vi hade suttit här och gråtit.
Följde med till kommunen – kritisk till deras bemötande
Vid ett tillfälle under 2023, efter en akut situation i hemmet, följde Lotta med kvinnan till ett möte med socialtjänsten i Lessebo. Enligt hennes minnesbild fick hon då ett erbjudande om att få komma till ett skyddat boende, men tackade nej till det.
Berättade hon för socialen hon var rädd för sitt eget liv?
– Jag minns inte exakt hur orden föll. Men jag upplevde att de ifrågasatte henne och sa att hon kunde göra som hon ville eftersom hon var myndig och själv kunde bestämma över sitt liv. Men alla vet ju att det inte är så enkelt.
Lotta säger att hon efter mötet gjorde en anmälan till kommunen, där hon riktade kritik mot deras bemötande.
Lessebo kommun vill inte kommentera huruvida de har haft kontakt med den mördade kvinnan eller om de gör någon utredning kring sitt eget agerande i hennes ärende. Men de säger till SVT Småland att kvinnan inte längre var skriven i Lessebo när hon dog.
Fotnot: Lotta heter egentligen något annat.
Så säger lagen om att neka insatser från socialtjänsten:
När en person över 18 år söker stöd hos socialtjänsten för att hen är utsatt för någon form av våld är socialtjänsten skyldiga att utreda behovet av stöd och skydd. I detta ingår bland annat att göra en risk- och skyddsbedömning och vid behov erbjuda exempelvis skyddat boende.
Om personen av olika anledningar tackar nej till den insats som erbjuds kan socialtjänsten endast fortsätta motivera personen att tacka ja till insatsen och tydliggöra att personen alltid har rätt att söka stöd och skydd igen om situationen skulle ändras.
I arbetet med våldsutsatta personer är det viktigt att ha med sig att den våldsutsatta ofta genomgår en process för att förstå och acceptera att hen är utsatt för våld och att det krävs att hen fattar ett beslut om att lämna sin familj och sitt sammanhang för att få skydd. Detta tar ofta tid och för många våldsutsatta innebär det flera försök att lämna relationen eller familjen innan det slutgiltiga uppbrottet. Detta är viktig kunskap för socialtjänsten, som behöver förmedla till den utsatta att hjälp går att få även om personen har tackat nej tidigare.
Källa: Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck