• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kalix och Grytnäs i Kalix kommun, Norrbottens län. Det brinner i ett sågverk nära Kalix med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Fjärrvärmepriserna i Kronobergs län har ökat med nästan 24 procent. Störst höjning gör Alvesta Energi som höjt med över 32 procent, enligt en kartläggning som hyresgästföreningen presenterar idag. Foto: TT

Fjärrvärmen i Kronoberg har höjts mest i landet: ”Ett rekord i prischock”

Uppdaterad
Publicerad

Efter förra årets rekordhöjningar av fjärrvärmeavgifterna visar Nils Holgerssongruppens kartläggning att de kraftiga höjningarna fortsätter. Fjärrvärmepriserna i Kronobergs län har ökat med nästan 24 procent, vilket är den största medelökningen i hela landet.

I år ligger snitthöjningen på fjärrvärme på hela 15,2 procent i hela landet, men kronobergarna får en större höjning på i snitt 23,7 procent, enligt Holgerssongruppens senaste kartläggning.

– Årets siffror innebär ett rekord i prischock. Det här svider rejält i kronobergarnas plånböcker, säger Joachim Höggren, ordförande för Nils Holgerssongruppen.

Lessebo har dyrast fjärrvärme i Kronoberg – Ljungby billigast

I Lessebo är fjärrvärme dyrast (1 447,2 kr/MWh) och billigast i länet är Ljungby Energi (781,5 kr/MWh). Störst höjning står Alvesta Energi för, de har höjt priset med 32,6 procent.

– Vi märker en oro för fjärrvärmens långsiktighet, inte minst i de mindre näten, och vi tror det finns en stor risk att fjärrvärmebolagen prisar bort sig själva. Det är hög tid att fjärrvärmebolagen tar sig en rejäl funderare på sin prissättning om de vill vara fortsatt konkurrenskraftiga, säger Joachim Höggren.

Vimmerby höjer mest i Kalmar län

Kalmar län får snitthöjning på 15,7 procent. Störst höjning gör Vimmerby Energi som höjt med över 38 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.