• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

65 000 ansökningar om vaccinpass på hög – myndigheten hinner inte med

Uppdaterad
Publicerad

Sex veckors kötid på vaccinbevis väntar för den som saknar e-legitimation, trots att utfärdaren E-hälsomyndigheten nyanställt 58 personer för att möta trycket.

– Nu har vi kommit till de ansökningar som kom in andra veckan i december. Vi har avverkat 65 000 ansökningar och 65 000 är kvar på hög, säger E-hälsomyndighetens kommunikationschef Erika Burlin Hellman.

När regeringen i mitten av november meddelande att krav på uppvisande av vaccinbevis skulle införas inom vissa verksamheter från december blev det högtryck hos E-hälsomyndigheten i Kalmar som utfärdar bevisen. För de analoga bevisen har myndigheten fortfarande inte kommit ikapp, trots nyanställningar.

– Vi vill verkligen att det ska gå mycket snabbare än det gör nu, och vi jobbar på att korta väntetiderna allt vi kan, säger Erika Burlin Hellman.

Totalt har tio miljoner vaccinpass utfärdats av E-hälsomyndigheten till fem miljoner svenskar.

Har nyanställt 60 personer

I slutet av november gick myndigheten ut med att 40 personer skulle nyanställas i Kalmar för att möta en ökad efterfrågan, den siffran har vuxit sedan dess.

– Totalt handlar det om 60-talet nya medarbetare, de flesta av dem är i tjänst nu och övriga kommer in under januari.

Kan det bli aktuellt med fler anställningar?

– Det får vi se, det har jag ingen information om just nu.

Handläggningen ska automatiseras

Men att bara anställa fler har inte hjälpt. För att korta tiderna ska myndigheten nu bland annat automatisera handläggningen av pappersblanketterna, något som enligt myndigheten ska korta handläggningstiden avsevärt och väntas vara igång någon gång inom de närmsta månaderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.