Alis advokat, Pia Lindström. Foto: SVT

Advokaten: ”Ett slöseri med skattepengar”

Publicerad

Alis advokat Pia Lindström anser att Sverige ägnar sig åt kapitalförstöring av skattepengar när man skickar tillbaka personer med kompetens som arbetsmarknaden skriker efter.

Pia Lindström har arbetat med migrationsrätt i många år på en advokatbyrå i Karlskrona. Hon menar att Alis fall är unikt, eftersom hon anser att han har fallit mellan stolarna på fler än ett sätt under asylprocessen.

Eftersom Ali inte bedöms ha några skäl för att få skydd i Sverige, föll Migrationsverkets beslut, som för många andra unga afghaner i Sverige, på åldern.

Enligt Alis egna uppgifter var han 16 år när han ensam kom till Sverige 2015, men kunde inte styrka sin identitet med några id-handlingar. Efter 1,5 år tog Migrationsverket beslutet att skriva upp hans ålder till myndighetsåldern i Sverige, 18 år, och utvisa honom. Han hade inte gjort sin ålder sannolik, står det i beslutet.

Fyllde 18 två veckor efter beslutet

Alis asylutredning gjordes på den tiden som Migrationsverket inte erbjöd medicinska åldersbedömningar direkt när en ung person söker asyl, och de långa handläggningstiderna gjorde att när utvisningsbeslutet väl kom så var det ändå för sent: Bara 16 dagar senare fyllde Ali, även enligt sina egna uppgifter, 18 år.

Och 18-årsgränsen är viktig, eftersom den utgör skillnaden mellan om Ali kan utvisas till Afghanistan eller inte, berättar Pia Lindström.

”Han faller mellan stolarna”

Hade Migrationsverket gjort en tidig åldersbedömning och slagit fast att han var minderårig hade Ali troligen fått ett utvisningsbeslut med särskilt verkställighetshinder, eftersom ungdomar under 18 år inte utvisas själva till Afghanistan.

Då hade Ali också uppfyllt kriteriet i den nya gymnasielagen, som ger gymnasieelever som är utvisade, men som inte kan utvisas, rätten att gå klart sin utbildning.

– I Alis fall är det så nära. Man har inte skrivit upp åldern jättemycket, vi pratar inte om år. Och då faller han mellan stolarna och omfattas inte av nya lagregleringen, säger Pia Lindström.

”Resursslöseri”

Hon har pratat med flera rekryterare inom industrin under arbetet med Alis fall, och menar att myndigheterna ägnar sig åt kapitalförstöring av skattepengar när man skickar tillbaka gymnasieelever med en halv utbildning.

– Jag menar att man har tolkat lagen för snävt. Det måste finnas en möjlighet att gå klart en utbildning även för dem som på pappret fyllt 18 år. Det blir ett resursslöseri med skattebetalarnas pengar att man betalar för något som man inte får tillbaka till samhället, när vi har en kille som faktiskt inte vill något annat än att jobba, säger hon.

Hon anser att Alis fall borde ha prövats på högre rättslig nivå, i Migrationsöverdomstolen. Men så blev det inte, domstolen avslog ansökan om prövning i slutet på september.

– Det är också en fråga för våra lagstiftare, att man tittar på frågan ”Var det så här vi tänkte att det skulle vara?”

Men i dag finns inget stöd i lagen för att göra ett sådant undantag.

– Det finns inget i förarbetena till lagen eller i rättillämpningen som specifikt nämner arbetsmarknadspolitiska aspekter, säger Anna Lindblad, rättsexpert på Migrationsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.