Daniel Ihrmark, lektor på Linnéuniversitetet instruerar två deltagare på hackathon på Utvandrarnas hus

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Utvandrarnas hus ordnade ett hackathon där AI-kunniga arbetade för att hitta ett sätt att hantera stora mängder material. I klippet berättar Daniel Ihrmark, lektor på Linnéuniversitet mer om utmaningarna. Foto: SVT

AI kan rädda utvandrarnas unika vittnesmål

Uppdaterad
Publicerad

På Utvandrarnas hus i Växjö finns tusentals kassettband med röster och livsberättelser från människor som korsat Atlanten för att starta ett nytt liv i USA. Nu tar programmerare AI till hjälp för att göra inspelningarna sökbara och tillgängliga för forskare och allmänhet.

På tisdagens träffades ett tiotal dataprogrammerare och andra problemlösare i Utvandrarnas hus för att ta samlingarna in i framtiden. Deras uppdrag är att komma på ett sätt att hantera flera tusen timmar av ljudinspelningar på kassetter för att bli tillgängliga för eftervärlden.

– Vi ser att AI skulle kunna ge forskningen stora möjligheter och det är det vi är och nosar på nu, säger Alexandra Stiernspetz Nylén, avdelningschef på Kulturparken i Växjö.

AI

Intervjuade utvandrare

Ljudinspelningarna som är föremål för dagens hackathon gjordes av svensk-amerikanen Lennart Setterdahl som spelade in över 3 000 samtal med utvandrade svenskar i USA. Samtalen ska i ett första steg föras över från kassett till digitala filer för att sedan med hjälp av AI omvandlas till text.

Ålderdomligt språk

Och det här problemen uppstår. Intervjupersonerna blandar svenska engelska och talar dessutom ett något ålderdomligt språk som datorerna inte känner igen.

Målet med dagens hackathon är, enligt Daniel Ihrmark, lektor vid Linnéuniversitet, att komma närmare en lösning.

– Vi hoppas kunna få lite idéer om hur ett så här stort material ska kunna bli lite mer överskådligt och göra det enklare för folk att interagera med det, säger han.

I klippet berättar Daniel Ihrmark och Alexandra Stiernspetz Nylén om hur samlingarna kan bli mer tillgängliga med hjälp av AI.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

AI

Mer i ämnet