Robert Loeffel är presstalesperson hos polisen i Region Syd. Foto: TT och SVT

Bedragarnas klavertramp – gav sig på välkända polisen Robert Loeffel

Uppdaterad
Publicerad

Det var under onsdagskvällen som en bedragare kontaktade polisens presstalesperson Robert Loeffel, men då visste inte bedragaren att de kontaktat Kalmar och Kronobergs mest insatta polis.

– Jag fick ett sms som jag kallar “hej mamma eller pappa sms”. Det är någon som påstod sig vara mitt barn och som hade bytt telefonnummer.  

Men här gick bedragaren bet. 

– Jag skulle vilja påstå att jag i den här regionen är den mest insatta polisen när det gäller bedrägerier. Jag håller bland annat föreläsningar för äldre för att förhindra det här.

Här lär Robert Loeffel ut hur äldre inte ska bli blåsta

Alla kan drabbas 

Det här är enligt Robert Loeffel en ganska vanlig metod. När de fått en att byta nummer i telefonboken, så kommer frågan om pengar. Ofta behöver de betala en viktig räkning, men kommer inte åt sitt bank-id i nya telefonen. De behöver därför få pengar swishade. 

– Jag vill berätta om det här för att visa att de här bedrägerierna drabbar alla. Även mig på polisens tjänstetelefon. 

Telefonbedragare kom över 60 miljoner i januari 

Bara den här veckan har det varit tio fall av den här typen av bedrägerier i Färjestaden på Öland och i fyra av fallen har äldre personer blivit av med pengar. 

– Jag tycker att det här är ett lågt stående brott när de ofta ger sig på äldre människor. Bara i januari månad i år har telefonbedragare kommit över 60 miljoner kronor. Det är ett landsomfattande gigantiskt problem det här. 

Vad är ditt råd om man utsätts för ett så kallat “hej mamma eller pappa sms”? 

– Om någon påstår vara en anhörig med nytt nummer, så betala aldrig. Ta en kontakt med dem via deras gamla telefonnummer. Det kommer alltid funka, jag lovar.

Polisen Robert Loeffel har nu själv gjort en polisanmälan om försök till bedrägeri mot sin egen tjänstetelefon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.