Alexander Mahmoud är fotograf och bildredaktör på tidningen Re:public. Inför valrörelsen bestämde han sig för att återvända till hembyn Grimslöv i Alvesta kommun, där Sverigedemokraterna är andra största parti efter årets riksdagsval.
Reportaget, som är skrivet i dagboksform, sträcker sig från juni fram till riksdagsvalet. Texten är mycket personlig och beskriver jargongen mellan Alexander, hans familj, och de personer som han kallar för barndomsvänner.
I ett av de första styckena skriver han så här:
”Jag och brorsan kommer, jag står en bit bort och packar kameraväskan. De skriker »neger« till honom. Tre gånger den kvällen. Han är van. Det är hans namn.”
Reaktionerna har rasat in
Efter att reportaget publicerades den 28 oktober så har reaktionerna rasat in. Artikeln på Re:public har delats drygt 750 gånger på facebook, och nästan 500 gånger på twitter. Och många har velat tacka Alexander Mahmoud för sättet han delat med sig på.
Själv tycker han mest att det är jobbigt med uppmärksamheten, samtidigt som han är stolt över resultatet.
– Jag var verkligen inte beredd på responsen. Jag trodde inte att det skulle bli så stort. Det känns mest bra, men jag är ganska självkritisk. Men jo, det känns mest bra.
”Funderade på att sluta varje dag”
Var det någon gång under sommaren som du funderade på att strunta i alltihop?
– Jag funderade på att strunta i det varje dag, jag är ju fotograf och det är svårt att skriva, men jag kände att det skulle bli bra, därför fortsatte jag, säger han och funderar en stund.
– Jag känner att jag har nått ut till personer som upplevt liknande situationer. Det är viktigt att skriva nyanserat om landsbygden. Det är lätt att glömma bort små byar.
”De i Grimslöv står för hur det är”
Efter att reportaget publicerades så har Alexander pratat med flera av de gamla kompisarna som finns med. Även Alexanders bror, som fortfarande bor kvar i Grimslöv, har fått reaktioner. Och enligt Alexander så har reaktionerna till största del varit bra.
– Jag pratar om det med alla som vill, och det känns bra att vi har kunnat snacka om det. De i Grimslöv står för hur det är där, detta är inget konstigt, men observationerna står förstås för mig, säger han.