Det var i början av april som salmonellasmitta upptäcktes i äggproducentens packeri efter en rutinkontroll. Alla äggen stoppades då från att nå konsument. Provsvaren som har odlats i ett laboratorium visar nu att den misstänkta smittan var salmonella.
– Vi ska sanera packeriet nu, sen får vi ta nya prover och se om vi kan hitta några fler spår, säger Maud Cedergren som driver gården.
Alla ägg går till produktindustrin
Det är inte första gången äggproducenten drabbas av salmonella. Sedan i slutet av december förra året har gården upptäckt flera fall av bakterien och flertalet ägg fick återkallas från butikshyllorna.
Producenten har efter förra veckans besked beslutat att äggen nu ska värmebehandlas och användas till produktindustri. Som använder äggen till att bland annat producera äggpulver.
– Äggen kommer att gå till värmebehandling så att salmonellan försvinner, sen går det till produktindustrier. Men inga ägg går direkt till konsument, säger Maud Cedergren till SVT.
Det innebär att all distribution av konsumentägg från gården stoppas på obestämd tid.
Kan påverka tillgången på ägg
Trots att äggproducenten nu inte leverar några konsumentägg menar branschorganisationen att situationen inte påverkar tillgången på ägg nämnvärt. Det har veckorna innan påsk varit en bristvara, som nu är ungefär den samma.
– Äggproducenten står för 17-18% av den svenska äggmarknaden. Det klart att det påverkar, men inte mer än det gjorde före påsk, säger Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare för branchorganisationen svenska ägg.
Äggproducenten kommer nu att öka antalet provtagningar och sanera packeriet där salmonellan påvisats.
Vad är salmonella?
Salmonellabakterier lever i tarmen och sprids framför allt via livsmedel.
I Sverige är mindre än en procent av alla livsmedel och livsmedelsproducerande djur smittade med salmonella. Det skiljer sig från flera andra länder i Europa, där smittan ofta finns i exempelvis rå kyckling och ägg.
Varje år drabbas omkring 3 000 personer i Sverige varav de flesta smittas utomlands. Typiska symtom är buksmärta, feber och diarré.
Det går att minska risken att insjukna genom att skölja grönsaker noggrant, ha god hygien vid matlagning och hetta upp maten tills den blir rykande varm. Salmonellabakterierna dör vid temperaturer över 70 grader.
Källa: Folkhälsomyndigheten och Jordbruksverket