Orrefors glasbruk och Åfors glasbruk har anslutit sig till de övriga 25 glimrande korsen i glas och de tända gravlyktorna som finns på glasbrukskyrkogården.
Så ser glaskonstnären Paméla Karlssons installation i centrala Kalmar ut.
– Jag vill ge utrymme så att vi kan sörja vår nationalsymbol glasbruken, säger hon.
Det ser faktiskt väldigt mäktigt ut där de står, de 27 glaskorsen och de 27 tända gravlyktorna. Vart och ett av korsen symboliserar varsitt dött och nerlagt småländskt glasbruk. Här går det att läsa namnen och mellan vilka årtal de fanns.
– Vi måste faktiskt få sörja det här, säger Paméla Karlsson.
Vad säger folk som går förbi här?
– De flesta säger, oj, så många glasbruk som lagts ner, säger hon.
Anledningen till att Paméla Karlsson valt att ge utrymme för sorgen är för att hon menar att då finns det också en möjlighet att gå vidare.
– För jag tror på glaset. Det öppnas nya studiohyttor och intresset är stort, men vi kan inte vänta för länge, för det är nu kunskapen finns. Sen kan den komma att försvinna och då är det inte lika lätt längre, säger hon.
Installationen finns på plats bara i kväll, torsdag. Men Paméla Karlsson önskar att det skapas en permanent glasbrukskyrkogård.
Nerlagda glasbruk
Pukeberg, Strömbergshyttan, Gullaskruv, Bergdala, Boda glas, Gadderås, Åfors, Sandvik, Flerohopp, Björkshult, Rosdala, Alsterfors, Ekenäs, Torsås, Ruda, Modala, Rydefors, Alvesta, Älghult, Emmaboda, Kalmar Flygsfors, Nybro, Alsterbro, Orrefors