Ambulansstationen i Markaryd flyttas till Strömsnäsbruk. Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRÅN

Ambulansstationen i Markaryd flyttas till Strömsnäsbruk

Uppdaterad
Publicerad

Hösten 2025 flyttas ambulansstationen från sina nuvarande lokaler i Markaryd till Strömsnäsbruk.

Enligt ett pressmeddelande från Region Kronoberg togs beslutet i början av september, och är resultatet av en diskussion som pågått i flera år. Frågan har också behandlats i en utredning, som nu är klar.

I pressmeddelandet skriver regionen att de nuvarande lokalerna för ambulansen i Markaryd är slitna och har ett stort renoveringsbehov. Dessutom ligger de avsides ur både utrycknings- och trygghetsperspektiv.

Ida Eriksson (M): Ökar tillgängligheten i västra Kronoberg

– Tillgängligheten för invånarna i västra Kronoberg ökar om ambulansstationen finns i Strömsnäsbruk. När vi nu samlokaliserar räddningstjänst och ambulansverksamhet finns också samordningsvinster, säger Ida Eriksson(M), vice ordförande i regionstyrelsen, i pressmeddelandet.

Enligt ambulanschefen i regionen förbättras även de anställdas arbetsmiljö genom bytet av lokaler.

Den nya ambulansstationen kommer att hyras av Markaryds kommun och innebär en ökad driftskostnad på 820 000 kronor per år. Totalt berörs 60 personer som jobbar på ambulansen i västra Kronoberg av flytten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.