Anna Anvegård, Växjö DFF, laddar inför sin landslagsdebut. Foto: Suvad Mrkonjic/TT

Anna Anvegård – en fotbollsresa utan motgångar

Uppdaterad
Publicerad

Anna Anvegård blev historisk som Växjö DFF:s första spelare som tagits ut till ett svenskt A-landslag. På måndag bär det av för uppladdning inför VM-kvalet mot Kroatien. SVT Nyheter träffade landslagsdebutanten innan avfärd.

– Första dagarna efter beskedet gick jag flera gånger in på nätet och kollade att det verkligen stod mitt namn. Men samtidigt är jag uttagen för att jag spelat bra liksom de andra i truppen, så det är bara att åka dit och köra, säger Anna Anvegård.

21-åriga Anna Anvegård, från Bredaryd, har efter att hon kom till Växjö DFF haft en spikrak fotbollskarriär. Från starten 2015 i division 1 har hon under färden uppåt genom seriesystemet vunnit skytteligan varje år. När namnet Anvegård nämns kommer ordet målskytte alltid tätt efter. Något som kan skapa en press erkänner hon.

Växjö

– Många hoppades och trodde att jag skulle fortsätta göra mål i allsvenskan. Klart jag tänkte på det lite extra. När det gick trögt med målskyttet i inledningen blev jag lite frustrerad, säger Anna Anvegård.

I toppen av skytteligan

Men målskyttet har lossnat och med sina fyra fullträffar återfinns hon just nu i toppen även i damallsvenskans skytteliga. Än så länge får hon fortsätta att vänta på den där motgången som aldrig verkar komma.

– Vi har faktiskt pratat om bristen på motgångar där hemma. Men det skulle inte vara förvånande om första motgången skulle komma nu i allsvenskan, säger Anna Anvegård.

Kan man förbereda sig på det?

– Jag tror inte det. Men jag vet vad jag kan på planen och den tryggheten tror jag kommer hjälpa mig om det börjar gå lite tyngre.

Damlandslaget möter först Kroatien i Göteborg den 7 juni för att sedan åka till Ukraina för match den 12 juni. Efter fyra spelade matcher leder Sverige kvalgruppen före Danmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet