• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Annika Blyckertz skrev 2.0 på högskoleprovet 2017. Foto: TT och Privat

Annika skrev 2,0 på högskoleprovet – här ger hon sina bästa tips

Uppdaterad
Publicerad

Annika Blyckertz fick toppresultatet 2,0 på högskoleprovet och nu ger hon sina bästa tips för att lyckas. ”Fastnar du på en uppgift så markera den och gå vidare, det gäller att disponera tiden på ett bra sätt,” säger hon.

I dag arbetar Annika Blyckertz som coach på Högskoleprovguiden där hon hjälper andra som ska förbereda sig för högskoleprovet. Och hon vet vad hon talar om. Första gången skrev hon provet 1996 men först våren 2017 gjorde hon om provet och nådde då toppresultatet 2,0.

– Jag förberedde mig väldigt mycket och repeterade framförallt all matte. För min del var det ju många år sedan jag gick i gymnasiet så det handlade om att repetera sådant som jag inte använder till vardags, säger Annika Blyckertz.

Göra gamla prov

En annan viktig sak säger hon är att åter förbereda sig på hur det är att göra ett prov.

– En nyckel är att göra gamla prov så att man vänjer sig vid formatet och att göra dem på tid. Jag gjorde ett gammalt prov på nätet för att se hur jag låg till. Det gick ganska bra så jag bestämde mig för att det var värt att testa.

De tre bästa tipsen

Annika Blyckertz har tre tips som hon gärna delar med sig av:

1. Att vara förberedd i den mån det går. Ha de saker du behöver under provdagen, som att till exempel ta med sig någonting att äta. Och se till att ha sovit ordentligt. Man vill inte behöva stressa för yttre omständigheter.

2. Disponera tiden på ett bra sätt eftersom det är en begränsad tid och en hög stressnivå hela dagen. Alla frågor är värda lika mycket så ta alla enkla poäng först så att man inte fastnar. Fastnar du på en uppgift så markera den och gå vidare. Man får ju skriva provet i vilken ordning man vill.

3. Gissa alltid, lämna inte någon fråga tom. Även om man inte vet vilket svar det är så kanske man kan utesluta något svarsalternativ.

Kan vem som helst klara att få 2,0 på högskoleprovet?

– Jag tror att alla kan nå tillräckligt högt resultat för att komma in på mer krävande utbildningar. Men sedan tar det mer tid för en del och man kan ha olika lätt för att lära sig. Men det finns ingen utbildning i dag som kräver 2.0. Problemet är att många lägger stora krav på sig själva, men titta på statistiken på den utbildningen du vill gå. Det kanske räcker med 1,4 och då kan det ta bort en del av prestationsångesten och leda till ett bättre resultat, säger Annika Blyckertz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.