– Mannen jobbade med att plocka in djuren i stallar efter att parken hade stängt. I samband med det har något hänt som gjorde att den här antilopen har stångat honom, säger Robert Loeffel, polisens presstalesperson.
Det var vid 17-tiden som larmet kom, och både ambulans och polis ryckte ut till platsen. På plats konstaterades att personen var död. Djurparken hade stängt för dagen när händelsen inträffade.
”Skulle mata djuren”
På måndagen pratar SVT med parkens ägare Richard Berglund. Han berättar att den anställda hade många års erfarenhet av hantera elander, och att det som hände var en ren olycka.
– Det är en sorgens dag idag, säger han till SVT Småland.
Richard Berglund var själv med på platsen när det hände.
– Jag var själv med och det kunde inte ha gjorts på något annat sätt. Vi skulle mata djuren och plötsligt gick den till attack, vi har aldrig haft några problem med de djuren förut, säger Richard Berglund.
”Mycket allvarlig händelse”
Polisen har rutinmässigt inlett en förundersökning om vållande till annans död och det utreds också som arbetsmiljöbrott.
– Vi betraktar det som en mycket allvarlig händelse. Det utreds som arbetsmiljöbrott vilket är rutin när det sker på en arbetsplats. Det behöver inte betyda att någon är misstänkt utan är en rutinåtgärd när det sker tillbud, säger Rickard Lundqvist, presstalesperson på polisen.
Utredningen leds av åklagare hos Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål. Den avlidne är en utländsk medborgare, enligt polisen.
Polisen är klar på platsen med dokumentationen efter olyckan.
2012 gjorde SVT Småland en granskning av arbetsförhållandena på Ölands djurpark. Samlade artiklar från den granskningen hittar du här.
Detta är en eland
- Eland, även kallad älgantilop, en av de två största antiloparterna. Den lever naturligt på savannen i södra och östra Afrika.
- Honorna kan väga upp till 600 kilo, medan hanarna kan väga upp till ett ton. Både honor och hanar har långa horn som blir upp till 65 centimeter långa.
- Djuren har i flera länder tämjts av människan, då mjölken har bättre hållbarhet än vanligt tamboskap. Som husdjur förekommer djuret i till exempel Sydafrika, Zimbabwe och Kenya, men även i Ryssland, Ukraina och Storbritannien.
Källa: Wikipedia