Flera hus i Linköping förstördes vid en explosion i somras. Foto: TT

Antalet sprängningar ökar i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

– Det är otroligt att ingen har dött. Så säger Ylva Ehrlin, analytiker på Polisens bombskydd efter att det inträffat 29 sprängdåd runt om i landet de senaste två månaderna. Totalt har det hittills i år varit 99 sprängningar.

Bara i år har bombgruppens tekniker åkt ut på 99 sprängningar i Sverige. Senast var natten till fredagen då en explosion inträffade i Malmö och bara två timmar senare ytterligare en, i Växjö.

Den senaste tiden har kurvan stegrats med 29 sprängningar under september och oktober. Hittills i år har det skett mer än dubbelt så många sprängningar jämfört med motsvarande period förra året.

– Och även om jämför med andra länder i Europa och världen som är på samma utvecklingsnivå sticker vi ut, säger Ylva Ehrlin, analytiker på nationella bombskyddet.

Odetonerade bomber

Bombskyddet åker även ut på larm om misstänkta bomber som upptäcks innan de har detonerat. I år har det varit 76 fall av den typen av sprängladdningar – utöver de 99 gånger som det har sprängts, enligt Ylva Ehrlins sammanställning.

– Ett oacceptabelt stort antal, säger hon och fortsätter:

– Det är en oönskad utveckling. Det är väldigt allvarligt, ett samhällsproblem. Man kan inte bara få bort sprängmedel och verktygen, man måste också hitta orsaken. Förr har det varit skjutningar, nu är det sprängningar.

Flera personer har skadats allvarligt i samband med explosionerna det senaste året. I december 2018 var en tonåring nära att dö av en sprängning i Malmö, något som han senare åtalades för att själv ha legat bakom. I september 2019 skadades en kvinnlig student allvarligt när hon råkade passera en sprängladdning som detonerade på en gata i Lund.

”Otrolig tur”

Ylva Ehrlin tror att det framöver kan komma att sluta ännu värre.

– Risken är mycket stor. Vi har hittills haft en otrolig tur, den turen har man bara inte. Ta explosionen i Linköping till exempel. Det är helt otroligt att ingen har dött, säger hon.

Hon menar att sprängningarna utgör en större fara för “tredje part” – det vill säga oskyldiga personer som inte har med brottet att göra – än många andra våldsformer.

– Ett vapen har du kontroll över tills du trycker av det, och oftast siktar du på det avsedda målet. En sprängladdning har du inte samma kontroll över, framför allt inte om du är en brottsling utan utbildning i området. Du har inte kontroll på målet och effekten.

Fakta: Sprängningar 2019

Hittills i år har det skett 99 sprängningar där bombskyddet kopplats in i arbetet efteråt. Det är mer än en fördubbling om man jämför med 39 sprängdåd under motsvarande period förra året.

Vanligast har sprängdåden varit i storstäderna. Nästan en tredjedel av explosionerna har ägt rum i Malmö, följt av 19 sprängdåd i Stockholm och 13 i Göteborg.

Under året har bombskyddet även kopplats in i 22 fall som gäller så kallade bangers, mindre explosiva anordningar som är illegalt framtagna. Dessutom har det varit tolv fall av hemmabyggda bomber.

Källa: Nationella bombskyddet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.