En man står vid strand

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ovan kan du höra Jens Odevall som är kommunchef i Borgholm berätta mer om varför de inte kan ordna livräddare på stränderna. Foto: Hamed Ubaidi

Trots år av diskussioner – livräddare saknas fortfarande på Ölands populära stränder

Publicerad

Borgholms kommun har i flera år försökt att ordna livräddare på några av Ölands mest populära stränder. Trots upprepade försök har man ännu inte lyckats lösa problemet.

Sedan några år tillbaka har Borgholms kommun försökt att ordna livräddare på några av de populäraste stränderna på Öland, men ännu en gång har kommunen gått bet.

– Problemet är att hitta folk som kan tänka sig att ha det här som sommarjobb, säger Jens Odevall, kommunchef i Borgholm.

Kommunen har inlett dialog med flera olika organisationer, men det har inte lett till något än.

– Att sätta upp några torn är inga problem, men att hitta personer och organisationer som ska ta hand om det är svårt, säger Jens Odevall.

Drunkningar på Öland

Under de senaste fem åren har det skett tre drunkningsolyckor på Öland. (Mer statistik i faktarutan nedan)

– Vi är en liten kommun, så vi kan inte bemanna upp utan vi är beroende av att det finns föreningsliv och andra som kan ställa upp och hjälpa till att bemanna. Och det är där den stora svårigheten har legat, säger Jens Odevall.

När det gäller frågan om hur kommunen kan lösa problemet finns det inga klara planer än.

– Jag vet faktiskt inte på kort sikt, men det behöver finnas ungdomar som jobbar som simlärare, som utbildar sig till livräddare och som är villiga att ta sådana arbeten. Vi behöver också någon organisation som har kompetens och kan ansvara för verksamheten, säger Jens Odevall.

Svenska Livräddningssällskapets hemsida kan du läsa mer om hur du kan skydda dig mot drunkningar.

DRUNKNINGAR 2020-2024

Nedan kan du se hur många personer som omkom på grund av drunkningsolyckor i Kronobergs och Kalmar län samt i hela riket.

Statiskt till 2024 är fram till 31 juni.

Kalmar

2020 – 0

2021 – 4

2022 – 3

2023 – 0

2024 – 0 (fram till 31 juni)

Kronobergs län

2020 – 2

2021 – 0

2022 – 2

2023 – 2

2024 – 1 (fram till 31 juni)

Riket

2020 – 77

2021 – 97

2022 – 70

2023 – 73

2024 – 33 (fram till 31 juni)

Källa: Svenska livräddningssällskapet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.