Lagen är tydlig enligt Arbetsmiljöverket, det är upp till parken att bevisa att de gjorde en anmälan efter händelsen 2017. Foto: SVT

Arbetsmiljöverkets jurister om Ölands djurparks förklaring: Duger inte

Publicerad

Ölands djurpark hävdar att de anmälde att praktikanten Niklas blev instängd med en tiger till Arbetsmiljöverket – via vanlig post. Men myndigheten har ingen anmälan registrerad och menar att det är upp till arbetsgivaren att bevisa att den skickats.

Arbetsmiljöverket hade före SVT Smålands och TT:s avslöjanden ingen information om att praktikanten Niklas hamnade ensam instängd med en tiger på Ölands djurpark 2017. Detta trots att en arbetsgivare enligt lag är skyldig att anmäla allvarliga tillbud inom ett dygn – annars riskerar de böter.

Efter dödsolyckan på parken i augusti har myndigheten nu också ställt frågor till parken kring det som hände Niklas.

Dödsolyckan på Ölands djurpark

Lagen tydlig: Arbetsgivaren har bevisbördan

I sitt svar skriver Ölands djurpark att de skickade in en anmälan med vanlig post – men att de inte kan svara på var på myndigheten den har registrerats.

Arbetsmiljöverket vill inte uttala sig i det enskilda ärendet men svarar via mejl att lagen är tydlig: Det är arbetsgivarens skyldighet att bevisa att de gjort en anmälan. En skyldighet det inte går att komma ifrån genom att skylla på att brev kommit bort.

En bild på djurskötaren Niklas som tittar in i kameran och har armarna i kors. Bakom syns tigrarnas hägn och en bild på en tiger som morrar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT träffade Niklas Pedersen vid tigrarna på Köpenhamns zoo. Hör honom berätta om händelsen på Ölands djurpark i klippet. Foto: Olof Peterson/SVT

Planerad inspektion – utan att händelsen nämndes

Den 18 augusti 2017 kom en av Arbetsmiljöverkets inspektörer på en planerad och föranmäld inspektion på Ölands djurpark. Elva dagar efter att Niklas varit i den livsfarliga situationen. Ändå nämns den inte med ett ord i det inspektionsmeddelande som skrevs efter besöket.

Enligt Carola Bergkvist som är verksamhetsutvecklare på Arbetsmiljöverket, tyder det på att inspektören som var på plats inte visste om vad som hänt.

– Jag utgår från att den som var på plats hade ställt frågor om det här tillbudet om det varit känt, säger hon till SVT Småland.

Ölands djurpark tar själva upp den aktuella inspektionen i sitt svar till Arbetsmiljöverket och pekar på att myndigheten då inte hade några anmärkningar på parkens arbetsmiljöarbete kring rovdjuren.

Men parken vill inte svara på frågor om huruvida de själva reagerade på att Arbetsmiljöverket inte ställde frågor om det som hände Niklas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolyckan på Ölands djurpark

Mer i ämnet