Utdelare av priset Peter Akinder, ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, skulptörerna Linda Granström och Rebecca Petersen och Stefan Johnson turismchef, Destination Kalmar, framför det vinnande verket. Foto: Destination Kalmar AB.

En häst är årets vinnare i sandskulpturfestivalen – ”Den symboliserar frihet”

Uppdaterad
Publicerad

Vinnarna i den traditionsenliga sandskulpturfestivalen i Kalmar korades under fredagseftermiddagen. Det vinnande verket heter ”Horse jumping out” och har skapats av kalmariten Linda Granström och Gislavedsbon Rebecca Petersen.

– Den symboliserar frihet, säger Lindra Granström.

Skulpturen föreställer en tom karusell där hästarna har frigjort sig och där den sista hästen är på väg att hoppa ut.

– När vi skickade in ansökan för två år sedan var det i början av pandemin och vi ville ge folk något som de blir glada av att se, säger Linda Granström.

Det vinnande bidraget ”Horse jumping out” av Linda Granström och Rebecca Petersen samt ”Ready... set.... go!” av Elisabeth Kristensen och Peter Jakobsson Foto: Destination Kalmar AB.

Både Linda Granström och Rebecca Petersen är glada men förvånade över vinsten.

– Ja, jag tycker det känns spännande och också konstigt, eftersom vi inte är professionella skulptörer men vi vinner ändå. Men det känns väldigt kul, säger Rebecca Petersen.

De har arbetat mellan 40 till 45 timmar med skulpturen sedan festivalen startade i måndags.

Pandemianpassad röstning

I år fick åskådarna rösta via en digital omröstning på Facebook på grund av pandemin.

– Vi kände att det fanns risk för folksamlingar och trängsel om vi skulle gjort som vi brukar, säger Stefan Johnson, turismchef, Destination Kalmar.

Verken ”Kyssen” av Anabeli Brancusi och Hanna Folkesson samt ”Corona fighter” av Lars Fager och Leif Andersson. Verket Kyssen rasade på fredagsmorgonen och hann tyvärr inte återuppbyggas innan omröstningen. Foto: Destination Kalmar AB.

Röstningen pågick mellan klockan 09.00 och 15.00 på fredagen. Den bild med flest gilla-markeringar vann. Vid 15.00 hade ”Horse juming out” hunnit få 304 röster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.