På Skogskyrkogården i Alvesta planeras bygget av ytterligare en askgravlund. Anledningen är att man märker ett ökat intresse.
– Jag tror att det är ett bekvämt sätt att ha en begravningsplats där du har något konkret att gå till, som man ändå vet om sköts av personal på plats, berättar Tommy Johansson som är kyrkvaktmästare på Skogskyrkogården i Alvesta.
Ingen standard
Hur en askgravlund ser ut, kan skilja sig mellan olika begravningsplatser. Men gemensamt är att det är lite mer personligt än en minneslund. För på en askgravlund får anhöriga vara med vid urngravsättningen och dessutom få möjligheten att sätta upp en liten minnesskylt med namn och årtal.
På en minneslund är det bara några få som jobbar på kyrkogården som vet exakt var askan är satt. Detta för att det är ett anonymt gravskick. Men exakt hur en askgravlund bör vara utformad finns ingen standard för.
– Begreppet askgravlundar är inte definierat i lagtext. Men det finns en riktlinje för vad som utgör platsen, säger Eva Årbrandt Johansson, jurist i svenska kyrkans arbetsgivarorganisation.
Ökad efterfrågan
Det finns ingen nationell överblick över hur många askgravlundar det finns, eller statistik över någon ökning. Men de som arbetar i branschen vittnar om en ökad efterfrågan under de senaste åren.
– Det blir färre minneslundar och mer askgravlundar, det är en trend. Det är en hybrid. Folk vill ha nåt att gå till. En del kanske tycker att minneslunden är för anonymt, säger Lasse Svensson, begravningsentreprenör på Allbo i Alvesta.