Foto: Tullverket

Över ett halvt ton illegal vattenpipstobak i beslag – nu åtalas två män

Uppdaterad
Publicerad

Det var i december förra året som en storskalig tillverkning av illegal vattenpipstobak avslöjades i de norra delarna av Kalmar län. Nu åtalas två män misstänkta för grov olovlig befattning med punktskattepliktiga varor.

Männen, som är 40-respektive 30-årsåldern, misstänks ha ”emballerat, transporterat, förvarat, bearbetat och överlåtit” närmare 700 kilo vattenpipstobak och nästan 100 kilo röktobak.

Brottet ska ha inträffat från juni 2021 till december 2021 och ska enligt åklagaren betraktas som mycket grovt eftersom det inneburit att staten har förlorat stora skattebelopp.

Kopplat till större beslag

En av männen åtalas också för märkesförfalskning. Ytterligare en man åtalas för penningtvättsbrott efter att ha hjälpt till att ta betalt för varorna som de övriga tillverkat.

Åtalet är kopplat till ett av flera större beslag och tillverkning av tobak som Tullverket i samarbete med Polisen och Ekobrottsmyndigheten gjorde i Kalmar och Kronobergs län under 2021.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.