ALexander Gustafsson, forskningsingenjör och en kvinnlig robot

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alexander Gustafsson, forskningsingenjör, tror att det inte dröjer länge innan vi får digitala avatarer i mänskliga robotar. Här berättar han och AI-forskaren Fredrik Heintz. Foto: Keith Foster/SVT, Andrea Verdelli

Återskapa personer med AI efter döden – så säger forskarna

Uppdaterad
Publicerad

Möjligheten att kunna återskapa en avliden person digitalt bär med sig spännande tankar såväl som allvarliga etiska frågor, enligt forskarna.

– AI-världen är lite vilda västern just nu, säger Alexander Gustafsson, forskningsingenjör på Linnéuniversitetet.

Nuförtiden kan företag – huvudsakligen i Kina och Sydkorea för närvarande – erbjuda kunder möjligheten att återskapa en avliden person och i form av en avatar som kan interagera med de levande. Ibland kallas dessa för ”deadbots”.

– Och nu finns det väldigt människolika robotar som skulle kunna programmeras med avataren, det är konceptuellt möjligt, säger Alexander Gustafsson.

AI-önskan kan lyftas i testamenten

Etiskt och juridiskt är det dock snårigt. Idag finns det ingen lag som reglerar AI i relation till döden och begravning, och juridiken kring hur avlidna människors information hanteras är svår att tolka.

– Det är en personlig fråga som borde ingå i dödsboet, men vi i samhället måste bilda oss en uppfattning om vad som är okej i detta sammanhang, säger Fredrik Heintz som forskar inom AI på Linköpings universitet.

Människor ska inte återskapas mot sin vilja, säger han.

– Vi kanske måste skriva in det i våra testamenten – vill jag återskapas eller inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.