Avsaltning kan vara lösningen på vattenkrisen

Uppdaterad
Publicerad

Det kommer inte att räcka med vattenledningar för att råda bukt på de låga grundvattennivåerna. Avsaltning måste till för att klara vattenkrisen på lång sikt.

Niclas Beerman som är teknisk chef i Mörbylånga har länge vädjat till ölänningarna att spara på vattnet. Och på många sätt är det en kamp mot klockan. Turisterna invaderar snart ön samtidigt som grundvattnet sinar.

Men trots uppmaningarna så ser Beerman inte någon direkt skillnad på grundvattennivåerna. Istället går vattentankbilar skytteltrafik över bron för att säkerställa en rimlig nivå till sommaren. Men det är en dyr lösning.

Vattenledning från fastlandet

Istället läggs nu en vattenledning i rekordtempo från fastlandet som delvis ska försörja ön med vatten.

– Förhoppningen är att vara färdiga och kunna koppla på vattnet till midsommar men det är en väldig tajt tidsschema som normalt borde vara elva till tolv månader, säger Jörgen Madebrink på Kalmar vatten och som också är projektledare för vattenledningen mellan fastlandet och Öland.

Meningen var först att ledningen skulle hänga längs räcket på Ölandsbron. Men där skulle den vara i vägen för broarbeten som kommer att pågå ytterligare några år. Dessutom är den sträckan över Kalmarsund längre.

Istället kommer en ledning att sänkas ner i vattnet mellan Revsudden på fastlandet strax norr om Kalmar och Stora Rör på Öland.

– Ledningen kommer att sänka kostnaden rejält om man jämför med att forsla vatten med tankbilarna, säger Jörgen Madebrink.

Avsaltning måste till

Vattenlednigen är på sätt och vis en långsiktig lösning som skall kunna användas i minst etthundra år framöver. Men grundvattennivåerna i södra Kalmar län och i Blekinge är också alarmerande och det kan bli kris för flera kommuner på fastlandet framöver.

– Den löser inte den långsikta försörningen om vi får fler torrår, säger Carl Malgerud som är ordförande för Borgholm Energi.

Vattenledningen mellan fastlandet och Öland kommer inte att förse ön med tillräcklig mängd vatten för att hålla grundvattennivåerna uppe i det långa loppet.

Många menar att avsaltning måste till för att för att klara vattenkrisen långsiktigt. Något som Gotland satsat på och redan till sommaren ska gotlänningarna vara igång med första anläggningen. Nu planerar Borholm Energi  att bygga avsaltningsanläggningar även på Öland.

– Vi planerar att bygga i Stora Rör, Sandvik och Kårehamn, säger Carl Malgerud som är ordörande för Borgholm Energi.

Dom planerade avsaltningsanläggningarna skall vara färdiga att tas i bruk nästa sommar.

– Får vi inte till det med avsaltning blir jag riktigt orolig, då måste vi hitta regional lösningar med fler vattenledningar där vi bygger upp kapaciteten med fastlandet och där fler kommuner än Kalmar blir indragna, säger Carl Malgerud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.