Barn- och ungdomspsyk – Krisen inom psykiatrin är nu akut

Uppdaterad
Publicerad

Krisen på barnoch ungdomspsyk är nu akut. Samtidigt som flera personer slutar frivilligt har en av de mest erfarna läkarna blivit obekväm för ledningen och får nu sluta. Elisabeth Miller är en av dem som vet hur det var.

– Alla reagerar mer eller mindre men alla har inte möjlighet att röra på sig. Jag tror att alla vill stanna egentligen för de flesta trivs med sina jobb men man behöver en ledning som lever i dialog med sin personal.

Saknade dialog

Så säger Elisabeth Miller, som jobbade på barn- och ungdomspsykiatrin i Växjö i sex år, senast som chef för akutenheten. Hon valde att sluta i höstas eftersom hon inte kunde jobba i den nya ledningsgrupp som bildades för ett år sedan. Framförallt för verksamhetschefen hade en ledarstil som inte stämde överens med hennes egen bild av hur en ledning ska fungera.

– Jag saknade dialogen med övriga medarbetare på BUP-kliniken och att man inte tog tillvara den erfarenhet och kompetens som finns där, säger Elisabeth Miller.

Skrev brev – fick sluta

I förra veckan skrev en av de mest erfarna läkarna ett öppet brev till klinikledningen där han efterlyste mer dialog. Dagen efter fick han veta att hans kontrakt som normalt förlängs ett år i taget sägs upp i maj. Detta trots att det råder brist på barnpsykiatriker i Kronoberg såväl som i landet i övrigt. Och på måndagen fick Smålandsnytt uppgifter från kliniken att chefsöverläkaren då meddelat att hon tar långledigt för att fundera över om hon kan jobba kvar.

”Behandlas som små barn”

– Om jag är orolig för min arbetssituation och känner bristande stöd i min svåra roll i arbete med barn och ungdomar som mår dåligt så är det svårt att göra ett bra jobb. Man jobbar mycket i team och behöver stöd från både kollegor och ledning, säger Elisabeth.

Och bilden av en klinik i kris bekräftas när Smålandsnytt ringer runt till ett slumpmässigt utvalt antal personer som är eller har varit anställda på kliniken. Flera av dem vittnar om att de blivit utskällda när de tagit beslut som ledningen inte gillat, en annan säger att personalen behandlas som små olydiga barn i en dysfunktionell familj. En tredje menar att ledningens prestige går före barnens hälsa.

– Jag blir orolig när jag hör talas om hur det fortsätter, säger Elisabeth Miller.

Ida Andersson

ida.andersson@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.