Barnarbete i leverantörsland till IKEA

Uppdaterad
Publicerad

Barnarbete under tvångsartade former, hälsofarlig arbetsmiljö och mycket låga löner. Villkoren för arbetare i Turkmenistan är svåra.

I fjol började Ikea handla med Turkmenistan, men företaget kan inte garantera att leverantörerna inte använder barnarbetare.

-Vi kan aldrig lova, men vi kan lova att vi gör allt för att den situationen inte ska kunna uppstå, säger Fredrik Wahrolén, informationschef på Ikea Sverige.

Ikea började 2004 importera soffklädslar, lakan och metervaror från Turkmenistan.

En rapport från USA:s utrikesdepartementet i år tar upp fjolårets fortsatt svåra läge för arbetare i den mycket slutna, starkt centraliserade och korrumperade före detta sovjetstaten.

Textilindustrin är mycket viktig. I maj i fjol fördömde president Saparmurat Nijazov vanan med barnarbete under höstarnas bomullsskörd. Men enligt rapporten gjordes i höstas inga försök att minska barnarbetet. Tvärtom stängdes skolor och hundratusentals barn, ända ner i tioårsåldern, skickades ut att handplocka bomull.

Familjer som inte lydde trakasserades av myndigheterna. Föräldrar har också klagat på att barnen inte fick tjänligt boende, nog med mat eller anständig lön.

TT: Spelar det någon roll för er om barnarbetare tagit in råvaran till era leverantörer?

-Vi ställer krav på våra leverantörer att de ställer krav på sina underleverantörer att de följer vår uppförandekod, och en viktig del där är att inte acceptera barnarbete, säger Wahrolén.

Han uppger att inköpskontor, Ikeas egna kontrollanter och även revisorer ska bevaka att koden följs, och att det arbetet ständigt utvecklas. Men Wahrolén understryker också att detta rör en ny leverantör.

-Som jag sade tidigare är det här en process innan alla kontroller är gjorda, så jag kan inte säga hur långt vi har kommit just i frågan om Turkmenistan.

I Turkmenistans städer är arbetslösheten cirka 50 procent. Minimilönen, motsvarande cirka 535 kronor i månaden, gör att många får mycket låg levnadsstandard.

Arbetstidslagar finns, men få försök görs att följa dem. Fackföreningar finns, men inga från staten oberoende. Arbetsvillkoren är också svåra, med stora faror för miljön, hälsa och olyckor.

TT: Vet ni hur mycket arbetarna hos era leverantörer tjänar?

-Det vi kräver är att våra leverantörer betalar ut de lagstadgade minimilönerna som finns, svarar Wahrolén.

Han säger också att även i fråga om arbetstider kräver Ikea att lagen följs. Gällande fackföreningar ber Wahrolén att få återkomma när han närmare undersökt saken.

Även FN:s barnfond (Unicef) och Internationella arbetsorganisationen (ILO) har kritiserat Turkmenistan. Landet har också vägrat underteckna ILO-konventioner.

Ikeas problem med att implementera sin uppförandekod är stora, enligt den holländska organisationen Centret för forskning om multinationella företag (Somo). 2003 undersökte Somo tio Ikea-fabriker i Vietnam, Indien och Bulgarien.

-Vi hittade brott mot deras egen uppförandekod i alla fabriker, säger rapportförfattaren Joris Oldenziel.

-Det var bara ett stickprov och Ikea har många fabriker, men det faktum att vi upptäckte brott i alla fabriker som vi undersökte är ganska förvånande, tillägger han.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.