En kvinna håller i ljus

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ovan kan du följa med och se hur livet såg ut på skeppet under 1600 talet och vad 5-årige Hannes Södling tycker om utställningen. Foto: Hamed Ubaidi/SVT

Barnen lär sig om 1600-talets skeppsliv på regalskeppet Kronan på Kalmar länsmuseum

Uppdaterad
Publicerad

På Kalmar länsmuseum kan barn just nu uppleva livet ombord på ett 1600-talsskepp. Utställningen ”Dramaguidning – kliv ombord” leds av guiden Johanna Sandin och ger en inblick i skeppet Kronans vardag och äventyr

Just nu finns en utställning på Kalmar länsmuseum där barn kan lära sig hur det var att vara ombord på ett skepp under 1600-talet. Kalmarbon Johanna Sandin är guiden som visar livet på det historiska skeppet.

– Det är kul att få jobba med barn. Ofta pratar man om historiska händelser, men här får man också se hur det faktiskt var att vara ombord på Kronan, säger Johanna Sandin.

Viktig med lokala historien

Utställningen heter ”Dramaguidning – kliv ombord” och handlar om Regalskeppet Kronan från 1600-talet som sjönk utanför Öland.

– Det är kul och viktigt att sätta historien i ett perspektiv som barnen kan förstå och väcka intresse för våra lokala historier i Kalmar kring stormaktstiden och hur livet såg ut då, säger Johanna Sandin.

En av besökarna är 5-årige Hannes Södling.

– Det roligaste var att skjuta kanon idag, säger han.

Barnens favoriter

Barnen får en rundvandring och lär sig om livet på skeppet. På slutet ska de svara på frågor, och om de klarar testet får de ett båtsmansnamn.

– Det som uppskattas mest är att skjuta kanon och att få sitt båtsmansnamn, säger Johanna Sandin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.