Anna Bärtås har inte sett några tecken på undernäring hos barnen hon träffat, men väl andra hälsoproblem.
-Det har varit ganska mycket luftrörsinfektioner. Det finns mycket tuberkulos i gruppen, vi vet naturligtvis inte om just de personer som kan tänkas komma till Växjö har det. Det finns också HIV.
Tagna efter besöket
I flyktinglägret Eastleigh i Narirobi bor några av de 700 somalier som beräknas vara på väg till Kronobergs län. Det är därför en grupp med åtta personer från Växjö kommun och två från landstinget i Kronoberg rest ner för att skapa sig en bild av hur flyktingarna lever och mår. Och de var tagna efter besöket.
-Det är svårt att hitta orden. Det är mycket som är ganska sorgligt, inte minst att de är separerade från en familjemedlem och att de har mycket tragiska upplevelser med sig, säger Anna Bärtås, verksamhetschef på barnkliniken i Växjö.
Ger ökad förståelse
Inger Bergendorff jobbar med att bygga upp ett mottagningscenter i Växjö, som ska stödja de nyanlända somalierna. Tanken är att bland annat skola, socialtjänst och somalisk föreningsverksamhet ska finnas i en fast lokal. Även hon var märkbart tagen av besöket.
-Jag hade mycket föreställningar om att det skulle vara misär på olika sätt, men det var starkare än jag hade föreställt mig, säger hon.
Inger Bergendorff tror att besöket i Eastleigh kan påverka det dagliga arbetet i Sverige
-Alla som möter den här gruppen behöver ha god kunskap och förståelse för hur de här människorna lever, tänker och har det på hemmaplan.