Anna Seiborg Kidell, på Vårdförbundet Kronoberg, menar att barnmorskebristen är ett problem som smugit sig på under en tioårsperiod. Foto: SVT

Kronoberg bland de sämsta i landet på att locka barnmorskor

Publicerad

Kronobergs län hamnar i botten när det handlar om barnmorsketäthet. Bara i Östergötland finns färre barnmorskor per kvinna i fertil ålder.

– Vi har haft rätt stora pensionsavgångar och en del föräldraledigheter, och har inte lyckats fylla på, säger Anna Seiberg Kidell, Vårdförbundet Kronoberg.

Siffror från Socialstyrelsen visar att det är Jämtland, Gotland och Halland som har flest barnmorskor per kvinna i fertil ålder. Här finns det drygt 500 barnmorskor per 100 000 kvinnor i fertil ålder. Både Kalmar och Kronoberg hamnar i nedre delen respektive botten av listan, med 400 i Kalmar och 340 i Kronobergs län.

– Det är inget exceptionellt som hänt nu, Region Kronoberg har tampats länge med en brist på barnmorskor, säger Anna Seiborg Kidell, avdelningsordförande, Vårdförbundet Kronoberg.

Hör henne berätta mer om barnmorskebristen i klippet ovan.

Satsat på ekonomiska tillägg

Enligt Anna Seiborg Kidell upplever man från Vårdförbundets sida att regionen har arbetat för att rekrytera fler barnmorskor. Man erbjuder bland annat betald utbildning och har satsat på ekonomiska tillägg, men det har inte räckt.

2017 var det många barnmorskor som slutade på grund av den tuffa arbetsmiljön, berättar Anna Seiborg Kidell. Hon förklarar att situationen inte ser ut så längre, men att effekterna från 2017 hänger kvar och att Kronoberg fortfarande har ett lika stort behov att anställa fler barnmorskor.

Ett nationellt problem

Från Vårdförbundet Kronobergs sida har man i dagsläget inga konkreta förslag på hur man ska kunna rekrytera fler barnmorskor, mer än det regionen redan försökt med. Anna Seiberg Kidell förklarar att detta är ett nationellt problem.

– Regionen har inne den hyrpersonal de kan, men även företagen har svårt att hitta barnmorskor.

Anna Seiborg Kidell har en teori om att man kanske inte söker sig till yrket just för att man vet att barnmorskebristen skapar slitsamma arbetsförhållanden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.