Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hundratals döda och sjuka skrattmåsar hittats runt om Kalmar slott. Foto: Helmuth Petersson

Bekräftat – döda måsarna i Kalmar sjuka i fågelinfluensa

Uppdaterad
Publicerad

Det var i lördags som larmet om döda skrattmåsar kring Kalmar slott kom. Kalmar kommun har sedan dess samlat in döda fåglar, och på torsdagsmorgonen kom det väntade beskedet på proverna, det handlar om fågelinfluensa.

Runt Kalmar slott finns flera kolonier av skrattmåsar, och det är här som de flesta döda fåglarna påträffats. Enligt Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) handlar det här om cirka 1000 döda fåglar.

Kalmar kommun har sedan larmet kom plockat döda fåglar, och skickat in för analys. Nu står det klart att det rör sig om den högpatogena fågelinfluensan av typen H5N1. Samma virus har under april och maj orsakat hög dödlighet bland måskolonier i Stockholms län.

Fortsätter plocka fåglar

Enligt Peter Arnesson, chef på serviceförvaltningen i Kalmar, så fortsätter arbetet med att plocka döda fåglar vid kolonierna. Han säger att plockandet visar att antalet döda fåglar sjunker för varje dag.

– I måndags plockade vi cirka 150 fåglar, på tisdagen cirka 20, så det går neråt, säger han till SVT.

Kalmar kommun fortsätter att följa utvecklingen tillsammans med SVA. SVA efterfrågar också fortsatta rapporter från allmänheten.

Här plockar kommunen döda måsar i Kalmar:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kalmar kommun plockar upp hundratals döda och skadade fåglar på en ö utanför Kalmar slott. Fåglarna misstänks ha drabbats av fågelinfluensa. Foto: SVT

Smittskyddsrekommendationer kring fågelinfluensa

  • Fjäderfäproducenter och hobbyhönsägare bör gå igenom sina smittskyddsrutiner för att förhindra introduktion av fågelinfluensavirus från vilda fåglar eller deras träck. Foder och vatten ska ges inomhus eller under tak. Vid tecken på sjuklighet eller ökad dödlighet är det viktigt att ta kontakt med veterinär.
  • Hundar bör inte komma i kontakt med sjuka eller döda fåglar och bör hållas i koppel i områden med omfattande sjuklighet och dödlighet hos vilda fåglar
  • Folkhälsomyndigheten bedömer risken för smitta till människa som mycket låg, men som en generell regel bör man ändå undvika kontakt med sjuka eller döda fåglar.
  • Du som ändå behöver hantera döda fåglar uppmanas att använda handskar och tvätta händerna efteråt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.