Benshi som kom som flykting till Sverige är numer en populär simlärare i Kalmar. Han berättar om sin resa och sin passion för att lära barn att simma Foto: Ida Skyttberg/SVT

Benshis resa – från båtflykting till simlärare

Uppdaterad
Publicerad

När Syrien drabbades av krig, var Adbulkader Benshi tvungen att fly. I en gummibåt på Medelhavet fick han dela plats med människor som var panikslagna och inte kunde simma. Minnena från flykten tynger honom än, men i dag använder han sin kraft för att lära barn i Kalmar att simma.

Simläraren Abdulkader Benshi, som kallas Benshi, öppnar dörren till huset i Smedby och berättar med stolthet hur hela hans familj nu finns samlad under samma tak. Han berättar om glädjen att ha återförenats med sin familj och att få jobba som simlärare i Kalmar. Sedan 2016 är han anställd på Äventyrsbadet och har hjälpt många barn att våga vara i vattnet. Dessutom har han en egen kanal på Instagram där han lär ut simning på arabiska.

– Jag blir stolt när jag lär någon att simma, för det är viktigt. När jag började som simlärare ville jag främst lära invandrare att simma, för svenskar får ofta lära sig att simma genom skolan. I Syrien kostar det mycket pengar att lära sig att simma och lektionerna hålls mestadels på land.

”Tänkte på vem jag skulle rädda”

Hans mission att öka simkunnigheten kommer från den mörka erfarenheten av att fly i en gummibåt på Medelhavet när hans hemland Syrien drabbades av krig. I en båt som hade plats för åtta personer fick 33 personer sitta. Flytvästarna som var avsedda att användas var i dåligt skick, berättar Benshi.

– Jag satt och tänkte på vem jag skulle rädda om någon hamnade i vattnet. Min farbror eller en okänd bebis på 1,5 månader som var med på båten.

Ska skriva en bok

Benshi har mycket att berätta och har redan börjat skriva en bok om sitt liv. Med samma energi som han har tagit sig an simlärandet, så har han även satt upp nya mål som att läsa på universitet.

– Det finns inget annat land som Sverige. Man kan göra allt man vill om man har mål och arbetar hårt. I framtiden vill jag läsa till naprapat, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.