Foto: TT

Bertil Valliens konst ska göra världen till en bättre plats

Uppdaterad
Publicerad

Av ett ton glas har det gjutits tre skulpturer som ska på turné för att slutligen landa på Imagine museum i Saint Petersburg i Florida. ”Det här är ett av de största projekten som gjorts när det gäller konstglas” säger Bertil Vallien.

Skulpturerna är ett samarbete mellan den småländska glaskonstnären Bertil Vallien och den amerikanska konstnären Trish Duggan.

Bertil Vallien har utifrån skisser och böcker som skickats från konstnären Trish Duggan från Virginia, tolkat och skapat de skulpturer som under tisdagen tog form vid Kosta glasproduktion.

– Vi är fortfarande svettiga efter de här tre objekten. Det här är ett av de största projekten som gjorts när det gäller konstglas. Vi har jobbat med det här i sex månader, säger Bertil Vallien.

Tre skulpturer gjutna

Trish Duggan har finansierat projektet och de tre objeketen  ska visas upp runt om i världen och beskrivs av Bertil Vallien så här:

– Det är en vertikal skulptur som kan liknas vid en raketavskjutningsramp. Den innehåller egna symboler och trappor och symboliserar interstellära resor och att det finns utomjordingar på vår planet, säger Bertil Vallien och fortsätter:

– Det andra är en cirkulär form som föreställer den jord vi lever på, men en abstrakt version med antydan av en bergskedja och en källa.

– Den tredje skulpturen är en modern Noaks ark med symboler och metaforer för livet här på jorden och drömmar om framtiden, säger Bertil Vallien.

Mänskliga rättigheter i fokus

Budskapet om människans plast på jorden och hur vi behandlar varandra är viktigt för Trish Duggan som brinner för mänskliga rättigheter.

– Det ligger nära mitt hjärta och vi kan genom konsten hjälpas åt att förändra världen. Det här ska hjälpa människor att se framåt och se vad som händer med vår värld och hur vi behandlar varandra, säger Trish Duggan.

Helt klara kommer konstverken att vara i oktober då de ska vidare mot USA. Där kommer de att visas på olika konstmässor för att slutligen hamna på Imagine museum  i Florida.

Hur stort är det här i din karriär?

– Det är början på en resa och att göra en sådan här maffig gjutning och det har ju gått åt nästan ett ton glas idag, och med den här uppbackningen och att de redan är sålda, det är en drömsituation för en konstnär, säger Bertil Vallien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.