I en ny utredning som presenterats står det att ”den nuvarande medicinakutmottagningen i Oskarshamn är en i flera avseenden begränsad verksamhet och svarar inte upp emot vad som kan betraktas som en fullvärdig akutmottagning”.
– Vi har ett tydligt besked från politiken kring att man vill behålla akutverksamheten, men att den behöver ha en annan utformning än idag, säger Johan Rosenqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör till SVT.
Begränsning i typ av patienter
Bakgrunden enligt Johan Rosenqvist att akutmottagningen i Oskarshamn sedan många år har en begränsning i vilka patienter de har möjlighet att ta emot. I dagsläget bedöms många akutfall, redan i ambulansen, ha behov av att istället köras till antingen Kalmar eller Västervik för att få rätt vård.
– Vi har en befolkning som blir allt äldre och utmaningen ligger i att minska behovet av akutmottagningar i framtiden. Äldre personer mår oftast inte bra av att hamna på en akutmottagning.
Mer direktinläggning
Istället ser han ett förebyggande arbete framför sig där målet är att färre faktiskt behöver söka akutvård.
– Vi har en möjlighet att gå före i Oskarshamn och visa vägen för framtidens sjukvård.
Enligt utredningen skulle en förändring av akutmottagningen frigöra resurser för att utveckla direktinläggning, alltså att de mest sköra och sjuka patienterna får komma in direkt till vårdplats utan att passera akuten eller skickas vidare till andra sjukhus.
Närsjukvård
Man ska även undersöka möjligheten att starta ett närsjukvårdskoncept där allt fler patienter vårdas i hemmet.
Någon gång under hösten tror Johan Rosenqvist att han och hans kollegor kan presentera mer konkreta åtgärder.
– Någon gång i mitten av hösten eller mot slutet av året bör det gå att säga mer exakt vad vi kommit fram till.