Meteorologen Deana Bajic och blomman snödroppe

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad räknas som meteorologisk vår? Och kan det bli meteorologisk vinter igen om det blir kallare? SVT:s meteorolog Deana Bajic reder ut begreppen i videon. Foto: SVT/TT

Beskedet: Våren har anlänt till Öland

Uppdaterad
Publicerad

Våren har kommit till Öland. Eller i alla fall till öns sydligaste och nordligaste spets. Det konstaterar SMHI sedan mätstationerna haft vårtemperaturer i sju dygn i följd.

Det har varit meteorologisk vår på Ölands norra och södra udde sedan den 15 februari. Det innebär att dygnsmedeltemperaturen har legat över 0,0 grader sju dagar i följd.

Och det är den här vid den här tidpunkten som våren normalt brukar dyka upp i området, enligt SMHI.

– Det brukar ligga någon gång mellan 15 och 19 februari, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

Chans till vår på fler ställen

I resten av Kalmar län finns det i slutet på veckan goda chanser att fler platser är på väg mot vår. Samtidigt så väntas kallare väder natten mot lördag.

– De senaste tre dagarna har det varit vårtemperaturer i hela Kalmar län, men det är risk att det spricker lagom till helgen.

I Kronobergs län är temperaturerna något lägre och därmed lite mindre chans till vårens ankomst den närmsta tiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.