Vargen G93-23 är en känd problemvarg som attackerat tamboskap i länen Kronoberg, Kalmar, Skåne och Halland.
Risken större än skyddsvärdet
Eftersom vargen, som är en avkomma från en invandrad varg, bedöms som genetisk viktig för den svenska vargstammen så krävs mycket för att en skyddsjakt ska bli aktuell. Bland annat ska skadeförebyggande arbete utföras.
Länsstyrelsens bedömning är nu att de skyddsförebyggande åtgärderna inte är tillräckliga – och att risken för fler angrepp i närtid överväger skyddsvärdet på vargen.
Nytt läge – kullsyskon i Uppsala län
Dessutom vet man att ett kullsyskon finns i Uppsala län, säger Magnus Lundmark, naturskyddshandläggare Länsstyrelsen i Kronobergs län.
– Vi känner nu till att det finns ett kullsyskon till vargen 93-23 vilket betyder att den inte är lika kritisk genetiskt sett, säger han till SVT.
Skyddsjakt stoppad i Kalmar län
Länsstyrelsen i Kalmar län utlyste skyddsjakt på vargen redan i november, men skyddsjakten i Kalmar län överklagades av Svenska Rovdjursföreningen och beslutet revs upp av förvaltningsrätten i Luleå. Beslutet har efter det överklagats av länsstyrelsen och ärendet hanteras nu i kammarrätten.
Trots att den processen pågår väljer nu Länsstyrelsen i Kronobergs län att utlysa skyddsjakt på samma varg.
– Beslut från kammarrätten är något som kan ta tid och vi är i en situation där vi har en rad vargangrepp som gör stor skada, säger Magnus Lundmark vid Länsstyrelsen i Kronobergs län.
Sedan den 1 november 2023 är det bekräftat att sju vargangrepp skett på tamboskap i Kronobergs län. Totalt har 29 får dödats.
Teckenförklaring
Röd linje: gräns för skyddsjaktsområdet. Gränsen tar hänsyn till vägnät och länsgräns. Ett rejält karantänområde mot Kostareviret är taget. Storleken motiveras av att vargen rör så pass mycket på sig.
Röda stjärnor: konstaterade angrepp av G93-23
Gula stjärnor: misstänkta angrepp av G93-23
Röd fyrkant: förmodat orelaterat angrepp.
Källa: Länsstyrelsen i Kronobergs län