Hör polisen kommentera pyrotekniken på Östers matcher i klippet ovan. Foto: SVT

Definitiva beslutet: Östers hemmaklack flyttas till nedre stå

Uppdaterad
Publicerad

Öster IF:s hemmaklack kommer, som polisen tidigare aviserat, flyttas till nedre läktaren när laget möter Örgryte på söndag. Ett beslut som enligt klubben riskerar att göra de att de egna supportrarna visar missnöje.

Säkerheten på Öster IF:s hemmaplan har varit föremål för heta diskussioner, efter att personer i hemmaklacken har tänt pyroteknik under tidigare matcher.

Efter möte mellan polisen och Östers IF under torsdagen är tillståndet för helgens hemmamatch, mot Örgryte, klart.

Klart: Hemmaklacken flyttas ned

I den säkerhetsplan som Östers IF har upprättat inför matchen framgår att Östers klack kommer få stå på den nedre ståplatssektionen, enligt polisens krav – något som hemmasupportrar har reagerat starkt mot.

I förra veckan meddelade supporterklubben East Front att de slutat föra dialog med supporterpolisen i frågor om placering och säkerhet på läktarna.

I Supportergruppen är det väldigt irriterat för att de anser att det är en kollektiv bestraffning för grejer som några enstaka gjort, skriver Öster i dokumentet.

Klubben: Risk för ilska och provokativt beteende från supportrarna

Det framgår också att klubben ser en risk att de egna supportrarna kommer att visa sitt missnöje mot polisens beslut, genom att tända pyro.

Enligt dokumentet framgår också att alla på nedre hemmaståplats kommer bli visiterade, och att allt tifo-material och banderoller kommer att kontrolleras. Läktaren kommer vara inhägnad och personer som återvänder från till exempel ett besök i kiosken kan komma att visiteras på nytt.

För att upprätthålla ordning och säkerhet kräver polisen att Öster även fortsatt har ett ökat antal ordningsvakter, 20 stycken, precis som vid matchen mot Gävle i början av augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.