Pontus Ljungberg som är chef för Ljungbergmuseet i Ljungby är rejält orolig inför framtiden. I dag saknas det omkring en miljon kronor för att verksamheten ska gå runt. Foto: Jan-Eric Lundberg

Ljungbergmuseet skär ner i verksamheten – bara två utställningar nästa år

Uppdaterad
Publicerad

Bidragen till Ljungbergmuseet är för låga menar museichefen Pontus Ljungberg och verksamheten har nu bantats. Nästa år är det endast två inbokade utställningar mot i normala fall upp till fem-sex stycken per år.

Anslagen från Region Kronoberg, Ljungby kommun och staten räcker inte för att täcka upp ökade kostnader för löner och omkostnader på museet. Det statliga kulturbidraget, som region Kronoberg sedan fördelar till olika aktörer, har i princip legat på samma nivå sedan 2009.

Detta har inneburit att länets bildkonstmuseeum tvingats att skära ner i verksamheten, både när det gäller antalet tjänster och utställningar.

– Det är mycket negativ energi nu. Det känns tråkigt och många gånger motigt. Jag har förståelse för att kommunen och regionen inte kan skjuta till mer pengar med den ekonomin de har nu, men jag önskar att staten skulle kunna skjuta till mer, säger museichef Pontus Ljungberg.

Går inte att ändra i budgeten

Pontus Ljungberg uppskattar att det skulle behövas en miljon till för att fylla hålet i budgeten. Gunnar Nordmark (L) är förste vice ordförande i kulturnämnden för region Kronoberg och han är väl insatt i ekonomin för verksamheten vid Ljungbergmuseet, men kan inte lova några nya pengar i år.

– Budgeten för år 2020 är tagen och går inte att ändra. Det vi kan göra nu är att vi tar med oss frågan inför budgetarbetet för år 2021. Budget för år 2021 tas av regionfullmäktige i juni nästa år. Just nu kan vi inte göra något för att snabba på den processen, säger Gunnar Nordmark (L).

Behöver stöd för att överleva

För att klara av den löpande verksamheten utan att behöva skära ner ännu mer anser Pontus Ljungberg att det är mer bråttom än så.

– Jag vill att vi ska få ett rejält statligt anslag. Vi är en nationell angelägenhet och med en i vissa fall en internationell repertoar som behöver ett statligt stöd för att kunna överleva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.