Tvådelad bild. Till vänster: gammalt foto av Palladium-biografen. Till höger: person i biostol.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Palladiums 100-årsfirande symboliserar den unika biografupplevelsen och dess historiska betydelse för Växjö genom åren. Foto: Simon Kodelja/SVT

Biografen Palladium i Växjö firar 100 år – efterlyser minnen och berättelser

Publicerad

Palladium är biografen som varit en central del av Växjö i 100 år och genom åren haft en viktig funktion för många. För att kunna genomföra ett storskaligt firande efterlyses nu minnen, bilder och berättelser från de som upplevt platsens historia.

Firandet av Palladiums 100-årsjubileum kommer att fokusera på Växjös biografhistoria och inkludera en utställning, filmer från olika årtionden samt aktiviteter som föreläsningar, musik och konst. Evenemanget, som äger rum i september, syftar till att bevara minnen och berättelser om stadens biograftraditioner.

– Det största är att vi fortfarande är en biograf, 100 år senare, säger Sofia Skoog, verksamhetsutvecklare Palladium

Konstutställning över Växjös biografhistoria

I samband med jubileumsåret kommer en historisk bildvisning att äga rum för att skildra Växjös biografhistoria, där flera biografer som en gång präglade staden försvann under 1900-talet. I höst ska firandet gå av stapeln.

– Palladium är unik med både platser på balkongen och parkett, vilket ger en särskild upplevelse som få biografer kan erbjuda, säger Sofia Skoog.

Personliga minnen från 100-åringen

– När jag för första gången gick på bio här tyckte jag att det var en riktigt maffig plats, säger Sofia Skoog.

Ragnar Löf är den andra anställda verksamhetsutvecklaren på Palladium:

– När jag kom till Växjö för första gången var det hit man gick för att kolla på bio, bland annat för att det var bättre biljettpriser, avslutar Ragnar Löf.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.