-Vi vill också ta naturen närmare människorna. Det är många som bor i stan, som börjar tappa kontakten med det vilda och då är ängarna och insekterna en bra väg in, säger Lars Kåremyr som är kommunekolog i Västervik, och den som är ansvarig för projektet.
Gemensamt för de områden som valts ut av Naturskyddsföreningen i Tjust, är att marken är sandig och torr, vilket passar ängsblommor. Ängarna kommer att sköta sig själva och klippas tidigast i augusti när blommorna fröat av sig.
-Vi får se hur det blir det här första året, säger Lars Kåremyr. Kanske behöver vi komplettera med frösådd.
Gräsklippning utan eftertanke
Lars Kåremyr tycker att gräset i kommunen klipps lite för slentrianmässigt, utan någon särskild tanke. Kanske kan man lämna mer oklippt.
– Jag vill att det ska vara ett aktivt val och jag vill få in mer frjärilar och bin i staden och att det kan komma människorna till del. Folk får gärna vara i ängarna och plocka blommorna.
Bland de SVT Nyheter Småland mötte på gångvägen utmed en av stadsängarna var uppfattningarna delade. Mest uppskattning och förtjusning men också oro för nedskräpning och en växtlighet som växer sig alltför kraftig och som därmed ger ett ovårdat intryck.
– Det här är ett testår, kommenterar Lars Kåremyr. Vi får se hur hög växtligheten blir. Det finns förstås en avvägning mellan natur och skötsel och det är därför som även stadsarkitekten är med i projektet.
Några av de ängsblommor som hittats i stadsängarna i Västervik:
Fibblor
Prästkragar
Nejlikor
Kärringtand
Klöver
Syror
Nävor