Bokbältet går från Halland, över Kronoberg och Kalmar län, till Gotland i öster. Foto: SVT/Kungliga biblioteket

Bokbältet har sitt säte i Småland

Uppdaterad
Publicerad

Fyra av de sex län i Sverige som har högst utlåning på biblioteken ligger som ett pärlband över södra Sverige. Varför Halland, Kronoberg, Kalmar län och Gotland utmärker sig som ett bokbälte saknar förklaring.

Enligt statistik från Kungliga biblioteket är invånarna i Halland, Kronoberg, Kalmar län och på Gotland extra intresserade av att låna böcker på biblioteken.

De fyra länen, som ligger på rad över södra Sverige, har hög utlåning sett till antalet invånare. Riksgenomsnittet är 7,8 lån per person på bibliotek och år. I de fyra länen i bokbältet varierar siffran från som lägst 8,8 lån i Kronoberg till 9,9 i Halland.

Intressant att reda ut

SVT Nyheter Småland har varit i kontakt med flera biblioteksexperter i Sverige och att det finns ett bokbälte är inte tidigare uppmärksammat. Det saknas också förklaringar till varför de fyra länen intar topplaceringar.

– Varför har dessa län har så hög biblioteksanvändning? Det är ett spännade forskningsområde att titta på, säger Peter Axelsson som är informationsansvarig på Kungliga biblioteket.

Det finns ingen gemensam statistisk nämnare för de fyra länen som förklarar den höga utlåningen. Länen satsar olika mycket på sina bibliotek, bland annat sett till personaltäthet, antal filialer och aktiviteter för besökarna.

– Man skulle kunna undersöka om biblioteken i dessa län gjort strategiska satsningar, säger Peter Axelsson på Kungliga biblioteket.

Landsbygd kan vara förklaring

Ett fakta som delvis ger en förklaring är att bibliotek är mer betydelsefulla på landsbygden än i storstäder. Och att bokbältet hamnar i södra Sverige, och inte i norra delen av landet, kan bero på att tillgängligheten är sämre i de ytmässigt stora norrländska länen. Antalet bibliotek per kvadratkilometer är generellt få i norra delen av Sverige, enligt statistik från Kungliga biblioteket.

Agneta Wetterberg från Mörbylånga tror att landsbygden värnar sina bibliotek mer än stadsborna.

– Vi bor en bit ifrån städerna, då kan man låna så att man har hemma. Så slipper man att sätta sig i bilen för att köpa en tidningen eller en bok, säger hon.

Dopade siffror hos konkurrenter

Två län med topplaceringar när det kommer till utlåningen i Sverige som inte passar in geografiskt i bokbältet är Uppland och Västerbotten. Men statistiken för de två länen är troligen dopad. I Västerbotten, i Umeå, ligger lånecentralen med riksförmedling vilket antas ge statistiken ett skjuts uppåt.

– Jag har försökt reda ut hur mycket det påverkar siffrorna men inte lyckats få något bra svar, säger Cecilia Ranemo som är ansvarig för Kungliga bibliotekets nationella statistikinsamling.

I Uppland räknas en del bibliotek på Gotland in, så även den statistiken kan vara uppblåst.

Antal lånade böcker per person år 2014:

1. Västerbotten: 18,7*

2. Halland: 9,9

3. Kalmar: 9,7

4. Gotland: 9,6

5. Uppland: 9,0*

6. Kronoberg: 8,8

Riksgenomsnitt: 7,8

Sämst: Blekinge 5,3

Statistiken gäller fysiska hemlån – böcker, filmer, skivor och tidningar – från länets offentligt finansierade bibliotek. Siffrorna är från år 2014 och kommer från Kungliga biblioteket och Biblioteksföreningen.

* I Västerbotten, i Umeå, ligger lånecentralen med riksförmedling vilket tros snedvrida statistiken. Den verkliga utlåningen är lägre. I Uppland räknas en del utlåning på Gotland in i statistiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.