Socialstyrelsen rekommenderar en uppföljning efter cirka sex månader, bland annat eftersom ECT kan ge olika biverkningar som minnesproblem.
– Vi ser att det är viktigt att följa upp den här behandlingen. Om man inte gör det så följer man inte de rekommendationer och riktlinjer som vi ger, säger Stefan Brené, som är projektledare inom nationella riktlinjer på Socialstyrelsen.
Få patienter följs upp
Preliminär statistik från ECT Kvalitetsregister visar att uppföljningarna var bristfälliga i alla de småländska länen. I Kalmar län var det bara 32 av 112 patienter som fick en halvårsuppföljning. I Jönköpings län var det bara 32 av 222 patienter, men i Kronobergs län var det inga patienter alls.
– Det har inte funnits någon rutin för att genomföra de här strukturerade uppföljningarna som förs in i ECT-registret, utan vi måste bli bättre där, säger överläkaren Alexander Kronsell, som är ansvarig för ECT-behandlingen i Växjö.
Pappersjournaler används fortfarande i Kronoberg
Som skäl till att det inte gjorts någon halvårsuppföljning i Kronoberg uppges bland annat att det inte funnits rätt tekniska förutsättningar. Till exempel används fortfarande pappersjournaler för ECT-ordinationen, men i år hoppas de på en förändring.
– Vi har planerat att alla patienter som får behandling under 2021 kommer erbjudas uppföljningen. Sedan kommer vi nog inte kunna göra det på alla patienter, men vi har som målsättning att alla ska erbjudas den här uppföljningen, säger Alexander Kronsell.
I klippet svarar Alexander Kronsell också på vad det kan få för konsekvenser när det inte görs halvårsuppföljningar.