I förra veckan slutade Coops butik på Norrliden i Kalmar att ta emot kontanter som betalningsmedel. Anledningen är bland annat, enligt KF Göta, att skapa trygghet i butiken som har varit utsatt för flera rån under den senaste tiden.
Nu är det alltså enbart betalning med antingen kort eller mobiltelefon som gäller. Och det här väcker frågan om det överhuvudtaget är lagligt att neka kontant betalning, trots att det står i Riksbankslagen att ”sedlar och mynt som ges ut av Riksbanken är lagliga betalningsmedel”.
– Det kan avtalas bort. Butiker kan säga nej till kontant betalning eftersom de kan ingå vilka avtal de vill med sina kunder, säger Eric Frieberg, chefsjurist på Riksbanken.
Han förklarar att det normala är att butiker berättar för sina kunder redan i entrén att de inte hanterar kontanter.
– Men affären görs i princip vid kassan, så senast då behöver butiken säga att de är kontantlösa, säger han.
Men sjukhusen måste ta emot kontanter
Däremot finns det en institution i samhället där det måste gå att betala med kontanter – och det är på sjukhusen. Det har en domstol slagit fast i en rättslig prövning.
– Sjukhus är ju en annan typ av verksamhet där uppdraget är att ge sjukvård enligt en lag. Och den ska ges utan särskilda villkor, som att man skulle vara tvungen att betala med kort till exempel, säger Eric Frieberg.
Nyligen fick Sverige nya sedlar och mynt, och frågan är om de redan är på väg att fasas ut.
– Det är svårt att säga. Men om vi tittar framåt mot en överskådlig framtid så kan jag inte se att de försvinner. Mer än så vågar jag inte säga, säger Eric Frieberg.