Foto: TT

Bygget av nya kontaktledningar stoppar tågtrafiken

Publicerad

Under helgen stoppas tågtrafiken mellan Älmhult och Hässleholm. Stoppet är ett av flera som genomförs med anledning av att kontaktledningssystemet på södra stambanan ska moderniseras.

Tågtrafiken stoppas natten mot lördag och öppnas igen under natten mot måndag. Sträckan mellan Hässleholm och Älmhult är hårt trafikerad med slitna kontaktledningar och risken för störningar är stor.

– Trafikverket stänger av sträckan för att möjliggöra arbetsmoment som kräver totalavstängt under produktionen samt av säkerhetsskäl för att produktionspersonal som jobbar med kontaktledningsbytet ska ha en trygg arbetsmiljö, säger Jonas Wellberg, projektledare på Trafikverket.

Belastningen väntas öka

Antalet tåg som trafikerar den sex mil långa sträckan väntas öka de kommande åren.

- Genom att byta ut kontaktledningssystemet ökar driftsäkerheten, vilket innebär att det kollektiva och miljövänliga resandet kommer att bli mer tillförlitligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.