Det råder en byggboom i Växjö kommun just nu. Vid varje enskild byggarbetsplats finns verktyg och utrustning till ett värde av flera miljoner kronor.
Men det här är inte bara en arbetsplatser för byggjobbare, utan också för kriminella ligor.
– Vi har inbrott minst en gång i månaden där det stjäls verktyg och utrustning. Trots att vi har rejäla låssystem på våra containrar där vi förvarar verktygen, så bryter tjuvarna upp dem, säger Staffan Dahlström som är vd för GBJ bygg.
Stölder för miljonbelopp
Byggföretaget PEAB tillhör en av de större på den svenska marknaden. Enligt dem själva stjäls det årligen verktyg, maskiner och utrustning till ett värde av 12 miljoner kronor.
GBJ bygg har sin verksamhet i Göteborg, Jönköping och Kronobergs län. För deras del rör det sig om stölder till ett värde av 600.000 kronor per år.
– Sedan tillkommer det ytterligare en kostnad eftersom det blir ett produktionsbortfall när verktyg stjäls. Produktionen står ju stilla när byggjobbarna inte kan arbeta, säger Staffan Dahlström.
Säljer märkt stöldgods
Vissa av verktygen som stulits från GBJ bygg har kunnat spårats av dem själva till den polska näthandelssidan Allegro som är en motsvarighet till det svenska Blocket.
Där hade säljaren publicerat en bild på det stulna verktyget och verkar inte oroa sig om att det är tydligt märkt med namnet ”GBJ” med en spritpenna.
– Vid de tillfällena har vi bett en polsktalande medarbetare ringa upp säljaren, men efter det samtalet försvann verktyget snabbt från sajten, säger Staffan Dahlström.
Mängder med verktyg
När vi med en enkel sökning går in på den polska näthandelssidan hittar vi mängder med andra verktyg i form av borrmaskiner och batteridelar som är tydligt märkta med namn från andra svenska byggföretag.
Det rör sig om bland annat PEAB, Skanska och Allbygg.
Det råder ett stort mörketal kring vilka summor det årligen stjäls för från den svenska byggindustrin.
TV: Byggindustrin förlorar miljonbelopp på stölder varje år
En del av byggföretagen anmäler inte stölderna och några vi talat med säger att det inte lönar sig att anmäla stölderna till försäkringsbolagen eftersom självrisken oftast är för hög.
– Vi polisanmäler alla stölderna. Men i de flesta fall kommer det ett mejl från polisen som säger att de lagt ner utredningen i brist på spaningsuppslag, säger Staffan Dahlström.