Elvira Laneborg är hållbarhetsstrateg på Kalmar kommun

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ovan kan du höra Elvira Laneborg som är hållbarhetsstrateg på Kalmar kommun berätta om för- och nackdelar med att ha återbruket. Foto: Hamed Ubaidi

Containern TaGe – här kan du hämta gratis kläder och leksaker

Uppdaterad
Publicerad

I en container placerad på olika håll i Kalmar kan invånare nu både lämna och hämta till exempel begagnade kläder, inredningsprylar och leksaker helt gratis. Kalmar kommun är först ut i länet med en så kallad återbruks-container.

– Det som är populärt just nu är kläder, säger Daniel Appelkvist som jobbar på plats. 

Containern kommer tre veckor att stå vid Linnéuniversitetet och sedan flyttas den till andra delar av Kalmar. I andra städer har man testat projektet som verkar vara uppskattat, enligt projektledare Elvira Laneborg.  

– Syftet är att fler ska tänka efter. Vad kan man själv göra? Kan man låna istället att köpa nytt? Kan man använda begagnad? På det sätt kan man få produkter att leva längre, säger Elvira Laneborg.

Så går det till att ta och ge

Den som vill ta saker ur containern får ta max fem saker vid ett besök. Den som vill lämna saker får lämna motsvarande innehållet i en påse i veckan.

Det kan vara kläder, leksaker och inredningsprylar och de ska vara hela och användbara. Containern är öppen 2-3 dagar i veckan mellan 8-16. Den kommer att vara tillgänglig under hösten och våren, skriver kommunen på sin hemsida

Socialt projekt

Projektet är ett samarbete med Vikab som sysselsätter personer som tränar på att komma in på arbetsmarknaden.

– Vi hoppas att fler ska få komma ut på arbetsmarknaden på det här sättet, säger Elvira Laneborg.  

Tanken är projektet ska testas fram till början av nästa år. Sedan ska man utvärdera och bestämma om projektet ska finnas kvar eller inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.