Tydligast märker de av hur olika myndigheter, till följd av spridningen av covid-19, tvingas ställa in hembesök i hushåll där orosanmälan gjorts. Även vårdnadsförhandlingar eller beslut om besöksförbud påverkas.
– Det första vi ser är att utredningar och beslut från socialtjänsten och andra myndigheter skjuts på framtiden eller ställs in. Det betyder att kvinnor och barn får fortsätta att leva i ovisshet, säger Pernilla på kvinnojouren i Kalmar.
”Även kvinnor över 70 blir utsatta”
På kvinnojouren Märta, verksamma i Markaryd, Älmhult och Ljungby, har någon större förändring i verksamheten till följd av corona-virusets spridning inte märkts av, men det finns en oro för att situationen kan förvärras för utsatta kvinnor.
– Jag tror att våldet kommer öka, särskilt som det blir svårare för utsatta kvinnor att ta sig hemifrån om man är tvångsisolerad. För även kvinnor över 70 blir utsatta för det här, säger Kerstin Lenander på kvinnojouren Märta.
Samtidigt medför corona-pandemin många indirekta konsekvenser som försämrar situationen för utsatta kvinnor, berättar Kerstin Lenander.
– Vissa kvinnors möjlighet att försörja sig själv blir svårare nu, i och med alla varsel. Det gör att det blir ännu svårare för utsatta kvinnor att ta makten över sitt eget liv, där ekonomiskt våld är en del av problemet.
Grannar uppmanas vara uppmärksamma
Pernilla på kvinnojouren i Kalmar uppmanar personer som nu tillbringar allt mer tid i hemmet att vara extra uppmärksamma på vad som händer i grannskapet eller i trappuppgången.
– Man har ett otroligt stort ansvar som medmänniska, man behöver vara vaksam på om man hör något som låter misstänksamt. Då kan man knacka på och kolla läget, vill man inte göra det själv så kan man ringa polisen. Likaså om man känner sig orolig för någon vän, kollega eller anställd som nu behöver jobba hemifrån, säger hon.