Högt tryck på vaccinbevis – då anställer myndigheten 40 personer i Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

Idag börjar kravet på vaccinbevis, eller så kallat covidbevis, gälla för att komma in på större evenemang. Nu anställer E-hälsomyndigheten 40 personer i Kalmar för att hantera alla ärenden om intyget.

Beslutet om vaccinbevis träder i kraft den 1 december. Det har resulterat i en stor anställningsprocess hos E-hälsomyndigheten i Kalmar. De 40 personer som anställs ska framförallt jobba med att ta fram covidbevisen till de som gjort manuella ansökningar på pappersblankett.

– Ganska många invånare i tidigare läget som inte tyckte att man faktiskt behövde något vaccinationsbevis ser nu ”aj då”, jag kommer att behöva det. Och då har efterfrågan på det här vaccinationsbeviset ökat rejält, säger Johan Jervehed som är avdelningschef för digitalisering på E-hälsomyndigheten i Kalmar.

Tjänsterna är visstidsantällningar fram till 30 juni 2022. Huruvida dessa 40 anställningar kommer förlängas efter det är däremot oklart just nu, enligt Johan Jervehed.

I videon ovan berättar Johan Jervehed mer om vad arbetsuppgifterna för de 40 personerna kommer vara.

Flera veckors väntetid utan e-legitimation

Trycket på att få ut sitt covidbevis är stort och har varit så enda sedan regeringen under en presskonferens aviserade att man tänkta införa vaccinbevis. Handläggningstiderna för ansökningar på papper är idag flera veckor.

– Det är lite frustrerande eftersom vi vill ge våra invånare så snabb service som möjligt. Men vi ser att om man inte har e-legitimation utan i stället skickar in en blankett så tar det nu flera veckor att få sitt vaccinationsbevis. Det bästa man kan göra är att skaffa en e-legitimation om man inte redan har det, säger Johan Jervehed.

Hittills har myndigheten anställt 20 personer med ytterligare 20 tjänster som återstår att tillsättas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.