Hur man gör ingripande per cykel eller hur man eskorterar en bil, det är sådana saker som de cyklande poliserna i Kalmar kan nu. Foto: Karin Ahlgren

Cykeln ska göra det enklare för polisen att ingripa

Uppdaterad
Publicerad

Du har kanske sett dem, där de kommer trampande i gulgröna reflexvästar, på polismärkta vita cyklar, och med hjälm på huvudet så klart. Under våren har polisen i Kalmar utbildats till cyklande poliser.

Tidigare i våras fick Kalmar sex utbildade poliser som kan sköta sina jobb från tvåhjulingar. Sedan en dryg månad är de igång och tar cykeln när det passar bättre.

Stoppade springande tjuv

Carl-Johan Willinder har till och med varit med om ett ingripande där cykeln kom till användning.

– Det var på Larmtorget när en man försökte stjäla utemöbler från en servering och sedan försökte springa därifrån. I det läget märkte man ju att man har stor nytta av cykeln och att det är lättare att komma ikapp än om man behöver springa med all utrustning, säger han.

”Lättare att ta kontakt med oss”

Hans kollega Ulrik Lang är också mycket nöjd.

– Man märker ju att folk tycker att det är kul där vi kommer, och vi märker också att det är lättare för folk att ta kontakt med oss där vi kommer rullande, än om de skulle stoppa en polisbil för att fråga oss om något, säger han.

I klippet får du höra mer om vid vilka situationer det som polis kan vara bra att ta sig fram med cykel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.