Dag Sandahl är kritisk mot att riksdagspartierna använder kyrkan som plattform för sin politik. Foto: Kaisa Andersson

Kyrkopolitikern Dag Sandahl vill befria kyrkan från partierna

Uppdaterad
Publicerad

Kyrkan ska inte bli en drabbningsplats mellan sverigedemokrater och socialdemokrater. Det tycker Dag Sandahl, präst och partipolitiskt obunden kyrkopolitiker.

I Sverigedemokraternas valmanifest står det att partiet vill vara en motkraft mot en allt för socialdemokratiskt dominerad kyrka.

I Socialdemokraternas kampanjmaterial talas det å andra sidan om att bekämpa populism, islamofobi och antisemitism inom kyrkan, och udden är riktad mot SD.

Kyrkovalet 2017

LÄS MER: Sverigedemokraterna storsatsar lokalt inför kyrkovalet

Att det blir tydligare skiljelinjer inom politiken i kyrkan spås förbättra valdeltagandet i år, men många menar att politiseringen av kyrkan inte är bra.

”Går in med sin egen agenda”

Dag Sandahl är präst, debattör och kyrkopolitiker för det partipolitiskt obundna nomineringsgruppen Frimodig kyrka. Hans nomineringsgrupp har som paroll att de vill ”befria kyrkan från de politiska partierna.”

Han menar att Sverigedemokraternas kyrkovalssatsning bidrar till att ytterligare politisera kyrkan, och han vill inte att kyrkan ska bli en ”drabbningsplats mellan sverigedemokrater och socialdemokrater”.

– Om det hade varit så att partierna i sina vanliga partiprogram skrivit att de vill ha gudstjänst på söndagar och bedriva kristen mission, då hade det varit okej att ställa upp i kyrkovalet. Men inget parti har den målsättningen. De vill gå in med sin egen agenda med sina frågor på den arena som de anser lämplig. Detta är orimligt, säger han.

”Kyrkans frågor får inte plats”

Varför är det orimligt?

– För att kyrkans egna frågor får inte riktigt plats. Det har jag sett i Kyrkomötet år ut och år in. Det finns andra frågor som de här människorna brinner för, inte de som har med kyrkans inre liv att göra.

Israel-Palestinafrågan är ett exempel på en konflikt som vissa kyrkopolitiker vill se att Svenska kyrkan tydligare tar ställning i. Men kyrkan bör avhålla sig från att engagera sig i den allmänpolitiska debatten, menar Dag Sandahl.

Fruktar en medlemsflykt

Han tror också att en ökad politisering kan leda till en medlemsflykt från kyrkan på sikt.

– Risken är att somliga som inte tycker om den politiseringen går sin väg, inte för att man inte tror på Jesus, utan för politikens skull.

Men finns det inte risk att valdeltagandet rasar ännu mer om man tar bort partierna, som ju väljarna känner igen?

– Jo, men valdeltagandet måste korrelera med intresset för kyrkofrågorna. Har vi låg gudstjänststatistik borde vi också ha lågt valdeltagande. Man ska göra sin röst hörd, men även i psalmsångerna på söndagen och i bönerna. Det är det viktigaste. Kyrkovalet är bara en av rösterna i det stora sammanhanget, där rösterna borde höras varje söndag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kyrkovalet 2017

Mer i ämnet