Antalet registrerade damhockeyspelare i Småland har ökat från 205 till 439 på en treårsperiod. Trots det finns det bara fyra damhockeylag i Kalmar och Kronobergs län.
– Det kan handla om en viss inställning och attityd bland klubbarna, men givetvis är det en kostnadsfråga. Oftast är det eldsjälar som arbetar ideellt på orten som tagit initiativet till att dra igång en verksamhet, säger Peter Johansson som är kanslichef på Smålands ishockeyförbund.
Eldsjälar leder utvecklingen
Morgan Johansson från Ljungby är domare i SHL. Han är en av eldsjälarna som brinner för damhockeyn. Det var också han som tog initiativet att starta upp ett damhockeylag i Troja-Ljungby.
– Det har varit mycket arbete men samtidigt har det varit otroligt roligt. Tjejerna är otroligt tacksamma över att de har någonstans att ta vägen när det är dags att ta klivet till damlaget, säger han.
Den yngsta spelaren i laget är 13 år och den äldsta är 26 år, ett rejält åldersspann alltså. Laget är nu inne på sin andra säsong i Hockeyettan södra.
TV: Se inslaget om Troja Ljungbys damsatsning
Thea Johansson från Ljungby är 15 år och satsar hårt på hockeyn, hon spelar i två olika damlag, både i SDHL-laget HV71 samt i Hockeyettans Troja Ljungby.
– Det betyder väldigt mycket att ha ett damlag i Ljungby, speciellt för de yngre spelarna som nu kan ta sikte på en plats i A-laget, säger hon.
Kostnadsfråga för klubbarna
Troja-Ljungby omsätter årligen omkring 25 miljoner kronor. Damlagets årsbudget ligger på 250.000 kronor och finansierar bland annat resorna till bortamatcherna.
Är det viktigt att ni har ett damlag?
– Viktigt och viktigt, det är ju något som ligger i tiden. Det finns inte direkt någon organisation uppbyggd kring damhockeyn utan den lever sitt eget lilla liv som drivs av ideella krafter, säger Per Wass som är ordförande i Troja-Ljungbys klubbstyrelse.
Spelar med pojkar och herrar
Svenska ishockeyförbundet skickade i år ut sammanlagt 310.000 inbjudningar till alla barn i åldrarna 5-8 år om att börja spela ishockey i Tre kronors hockeyskola. Det är oftast så det hela börjar för många hockeyspelare – såväl pojkar som flickor.
För flickornas del kan de i praktiken spela med pojkar och herrar så länge fysiken tillåter. Oftast lämnar flickorna laget vid 15 års ålder för att istället spela damhockey, eller så lägger de ner hockeyn helt.