Tvåbarnsmamman Jennie Nilsson fick i början av sommaren tidigare i år veta att hon drabbats av livmoderhalscancer och bara hade 6–9 månader kvar att leva.
Hon vill nu försöka med en behandling i Helsingfors i Finland som kostar över två miljoner kronor – en kostnad hon själv måste stå för.
Den medicin från USA som ingår i behandlingen har ännu inte fått klartecken i Europa. Ett privatsjukhus i Helsingfors kan beställa medicinen från USA men Jennie Nilsson får själv betala den, och vården.
När hjälper regionen till ekonomiskt när någon vill söka vård utomlands?
– Det beror helt på situationen. Det kan till exempel vara ett fall där det krävs en väldigt speciellt operation som inte kan utföras i Sverige, men redan är en etablerad behandling i ett annat land. Då remitterar regionen dit och står för alla kostnader, säger Johan Rosenqvist som är hälso- sjukvårdsdirektör för Region Kalmar.
Så ser reglerna för vård utomlands ut
Möjligheten till ersättning för vård utomlands är en fråga som hanteras av både regioner och Försäkringskassan. Försäkringskassan ersätter för kostnaderna om en behandling är godkänd i Europa.
– Försäkringskassan ersätter vård utomlands till enskilda personer om det är vård som har getts inom EES-område eller i Schweiz, samt i vissa fall om det handlar om ett land som Sverige har konvention eller avtal med. Personen behöver uppfylla villkoren som finns i det aktuella regelverket för att ha rätt till ersättning från Försäkringskassan, skriver pressekreteraren Lotta Jernström på Försäkringskassan.
När det gäller personer som befinner sig i Jennie Nilssons situation där man vill få en behandling som inte är godkänd i Europa är det svårt att få ersättning.
– Så brukar vi inte göra generellt sett, utan vi är en del av EU och vill följa de regelverk som gäller i första hand, säger Johan Rosenqvist.