Julia Berg (S)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Julia Berg (S) berätta bakgrunden till att Växjö ger alla förskolebarn rätt till 20 timmar i förskolan istället för 15. Foto: Kajsa Oscarson/SVT

Därför satsar Växjö nio miljoner på den allmänna förskolan: ”Inte ett experiment”

Publicerad

Antalet timmar i veckan som barn får gå i den allmänna förskolan i Växjö kommun kommer att ökat från 15 till 20 timmar i höst. Beslutet innebär att en satsning på nio miljoner kronor – om året.

Växjö kommun må vara först ut i Småland med den här satsningen, men det finns andra som ligger steget före. Barn till föräldralediga i Stockholms stad har exempelvis rätt till 30 timmar i förskolan per vecka.

– Föräldrarna är positiva till det här, men det är klart att förskolepersonalen undrar hur det ska bli med fler barn. Det blir mer att göra i förskolan och det är alltid en risk, men det är också därför vi skjuter till nio miljoner, säger Julia Berg (S,) ordförande i utbildningsnämnden.

Förslaget kommer ursprungligen från Centerpartiet, som önskade 25 timmars allmän förskola. Med en rödgrön majoritet klubbades så småningom förslaget om 20 timmars allmän förskola igenom i kommunfullmäktige.

ALLMÄN FÖRSKOLA – OCH VÄXJÖS NYA RIKTLINJER

  • Barn i åldern 3-5 år har rätt till allmän förskola, det vill säga minst 525 avgiftsfria timmar per år. Det gäller alla barn, oberoende av föräldrarnas sysselsättning och familjens situation i övrigt. 525 timmar om året motsvarar 15 timmar per vecka.
  • Hur de 15 timmarna per vecka ska fördelas är inte reglerat. Det är varje enskild kommun som avgör vilka tider ett barn får vara i förskolan.
  • Växjö kommun har beslutat att den avgiftsfria allmänna förskolan för 3- 5-åringar ska utökas till 20 timmar. Barn under 3 år får också rätt till 20 timmars förskola oavsett vad föräldrarna har för sysselsättning – men för dessa barn tillkommer en avgift.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.