Foto: Sören Andersson/TT

Därför är journalistutbildningen intressant för spioner

Uppdaterad
Publicerad

Dagens Nyheter berättade i morse om att en spion från Ryssland kan ha infiltrerat journalistkurser på Fojo i Kalmar. En tacksam plats för att få information enligt totalförsvarets forskningsinstitut.

Dagens Nyheter berättade i morse om en misstänkt person som ska ha infiltrerat medieinsitutet Fojo genom att studera grävande journalistik. Uppgifter till tidningen pekar på att mannen är agent från den ryska säkerhetstjänsten FSB, men han nekar själv till anklagelsen.

– Det är utan tvekan inte sant och självklart så säger jag att det inte är sant – även om det hade varit sant så hade jag väl sagt att det inte är sant? Vilken normal spion hade sagt att det är sant? säger den utpekade mannen till Dagens Nyheter.

Utbildningen ska stärka journalistiken i Ryssland

Ursprungstanken med att Fojo i Kalmar utbildar journalister från Ryssland är att säkra journalistikens roll i området. Projektet är Sidafinansierat och genomförs i samarbete med internationella medieorganisationer. Men nu ser det alltså mycket ut som att en person med kopplingar till den ryska regeringen tagit sig in på utbildningen i Kalmar.

– Den här riskbilden får vi leva med, men den får absolut inte hindra oss från att stödja arbetet för yttrandefrihet, säger Sidas avdelningschef för bland annat Österuropa, Elsa Håstad, till Dagens Nyheter.

FOI : ”Journalister är intressanta”

Enligt totalförsvarets forskninginstitut, FOI, söker sig spioner ibland till civilia institutioner istället för försvaret eftersom det är ett enklare sätt att komma in i samhället. Just journalistiken blir ett sätt få inblick i det som journalisten redan vet. Det kan också vara så att spionen kan få journalisten att rikta blicken mot ett annat håll, att avleda fokuset.

– Det är inget konstigt att en journalisthögskola blir infiltrerat. Journalister är intressanta då de ger perspektiv och jobbar med information. Det gör ju spioner också. Båda ska ta fram och få ut information, säger Margarita Jaitner forskare och analytiker vid FOI, totalförsvarets forskningsinstitut.

DETTA ÄR FOJO

Fojo är Sveriges ledande institut för medieutveckling och vidareutbildning, och arbetar på olika sätt för att stärka fri, oberoende och professionell journalistik i Sverige och globalt.

Den svenska delen av verksamheten finansieras huvudsakligen genom anslag från Utbildningsdepartementet. Den internationella verksamheten finansieras av Sida i första hand, men även andra internationella organisationer som exempelvis Unesco är ibland delaktiga.

Källa: Fojo.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.